Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Bakgrunn for lovforslaget

I 1990 vart programmet «Plan for Utvikling og Stimulering av Havbeite» (PUSH-programmet) igangsett for m.a. å søke etter moglege avbøtande tiltak i samanheng med forbodet mot drivgarnsfiske etter laks, og å klarleggje føresetnadene for næringsmessig utvikling av havbeite som kystnæring. I samband med PUSH-programmet vart det nedsett eit utval som skulle vurdere dei juridiske spørsmål i samband med programmet. Sluttproduktet av utvalet sitt arbeid vart presentert i NOU 1994:10 Lov om havbeite.

Ein grunnleggjande føresetnad for å kunne drive havbeite er at utsettaren får eksklusiv rett til å fange inn igjen dei utsette organismane. I dag er det ingen rettslege reguleringar som sikrar eksklusiv gjenfangst for utsettar. Det eksisterer heller ikkje offentlegrettslege reguleringar av slik verksemd med omsyn til løyve, vilkår for drift og miljø m.v.

I proposisjonen vert det òg gjort greie for rettsstillinga i Danmark, Sverige, Island, Japan og USA.