5. Nærmere om beregning av sykepengeperioden
I tillegg til 16 dagers arbeidsgiverperiode ytes det i dag sykepenger fra folketrygden i opptil 248 dager. Når arbeidsgiverperioden foreslås utvidet til tre uker, må maksimaltiden for sykepenger fra trygden reduseres tilsvarende slik at den settes ned til 245 dager/49 uker. Arbeidstakeren vil da fortsatt være sikret sykepenger i til sammen 52 uker.
Det vises til lovforslaget § 8-12.
Det ytes ikke sykepenger til alderspensjonist eller medlem med avtalefestet pensjon som mottar hel pensjon, se §§ 8-51 og 8-52.
En alderspensjonist som mottar gradert pensjon, har rett til sykepenger i den vanlige arbeidsgiverperioden, men stønadstiden for sykepenger fra trygden er begrenset til 90 dager. Det vises til folketrygdloven § 8-51.
I Ot.prp. nr. 38 (1999-2000) blir det foreslått at et medlem som mottar gradert avtalefestet pensjon fra 1. august 2000 skal ha rett til sykepenger etter de vanlige regler, dvs. i inntil 52 uker. Departementet vil ikke foreslå endringer i dette.
Departementet vil ikke foreslå noen endring av stønadstiden for sykepenger fra trygden for alderspensjonister med gradert pensjon. Utvidelsen av arbeidsgiverperioden medfører således at eldre arbeidstakere med gradert pensjon får rett til sykepenger i en tilsvarende lengre periode.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, viser til sine merknader under kap. 2 og vil på denne bakgrunn stemme mot Regjeringens forslag til endring i folketrygdloven § 8-12.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet slutter seg til Regjeringens forslag til endring i folketrygdloven § 8-12.
Disse medlemmer er enig i at stønadstiden for sykepenger fra trygden for alderspensjonister med gradert pensjon, ikke endres.