Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

I proposisjonen foreslå Samferdselsdepartementet enkelte endringer i postloven.

Det er i hovedsak to forhold som gjør at det nå er behov for lovendringer:

Det ene forhold er nytt EU-regelverk for postområdet. Europaparlaments- og rådsdirektiv 97/67/EF om felles regler for utviklingen av et indre marked for posttjenester i Fellesskapet og forbedring av tjenestenes kvalitet (heretter kalt postdirektivet) ble vedtatt i EU 15. desember 1997.

Det andre forhold er behov for endringer i postlovens regler om erstatningsplikt. Departementet har foretatt en vurdering og vil foreslå enkelte endringer i erstatningsreglene.

I tillegg til de to ovennevnte forhold, er det også ønskelig å benytte anledningen til å vurdere enkelte tekniske endringer i postloven.

Kap. 5 i proposisjonen redegjør for høringsnotat og utdrag av uttalelser fra høringsinstanser og Samferdselsdepartementets merknader til disse.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Rikke Lind, Gunn Olsen, Ola Røtvei og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, fra Høyre, Ellen Gjerpe Hansen og lederen Oddvard Nilsen, fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, og fra Venstre, May Britt Vihovde, viser til at ved vedtakelse av lov 29. november 1996 nr. 73 om formidling av landsdekkende postsendinger ble det foretatt en gjennomgripende modernisering av regelverket for posttjenester. Komiteen viser videre til at det nå er to forhold som gjør at det nå er behov for lovendringer, dette er Europaparlaments- og rådsdirektiv 97/67/EF om felles regler for utviklingen av et indre marked for posttjenester i Fellesskapet og forbedringer av tjenestenes kvalitet og behov for endringer i postlovens regler om erstatningsplikt.

Komiteen fastslår at hovedformålet med postloven er å sikre et landsdekkende formidlingstilbud av postsendinger til rimelige priser og god kvalitet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet finner endringene i postloven positive og som et ledd i å gi andre operatører tilgang til enkelte posttjenester og gradvis liberalisering av postmarkedet og tilpassing til EØS.

Disse medlemmer viser til at nye endringer blir vedtatt i Europaparlamentet og Rådet senest 1. januar 2000, med virkning fra 1. januar 2003.

Disse medlemmer finner å kunne støtte vedtak til lov om endringer i postloven i samsvar med det fremlagte forslag og viser i den forbindelse til sine merknader i pkt. 2.2.