Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Proposisjonens hovedinnhold

Justisdepartementet legger i proposisjonen frem forslag om endringer i rettergangslovgivningen som gjelder offentlighet i rettspleien, og pressens og andre massemediers vern for sine kilder i forbindelse med rettssaker. Proposisjonen bygger på utvalgsutredningen NOU 1988:2 Kildevern og offentlighet i rettspleien.

Lovforslaget tar sikte på styrke kildevernet ved å innsnevre adgangen til unntaksvis å kunne pålegge mediearbeidere vitneplikt. Ved vurderingen av om vitneplikt skal pålegges skal de hensyn som taler for kildevern gis stor vekt og sideordnes hensyn til oppklaring og forebygging av straffbart brudd på taushetsplikt.

Det stilles i dag strenge krav for at påtalemyndigheten skal kunne beslutte ransaking av redaksjonslokaler. Departementet foreslår å utvide dette vernet til lokaler tilsvarende redaksjonslokaler. Videre foreslås at slik ransakingsbeslutning bare skal kunne fattes på et forholdsvis høyt nivå innen påtalemyndigheten. De unntakstilfeller der en politimann på egen hånd kan foreta ransaking begrenses. Videre foreslås en regel om at redaktøren eller dennes stedfortreder skal tilkalles ved ransaking av redaksjonslokaler, hvis det kan skje uten opphold.

I proposisjonens del 4 foreslås endringer i reglene om offentlighet i rettergangen. Lovforslagene tar som utgangspunkt at rettsforhandlingene er offentlige. Innskrenkninger i prinsippet - lukking av dørene, forbud mot referat osv. - bør i tilfelle besluttes særskilt av retten i den enkelte sak.

Av de konkrete lovforslagene kan nevnes en bestemmelse om at enhver i alminnelighet skal gis opplysning om tid og sted for berammede rettsmøter. Offentlighetsprinsippet blir understreket ved en regel om at forhandlingene og rettsavgjørelsene som hovedregel kan gjengis offentlig. Retten skal ved åpningen av rettsmøtene gi meddelelse om eventuelle begrensninger i dette. De alminnelige unntaksreglene om når offentligheten kan begrenses, gis i lovforslaget en mer oversiktlig og tilgjengelig form. I § 130 foreslås en ny bestemmelse om at retten midlertidig kan forby at rettsavgjørelsen gjengis offentlig før den er meddelt partene. Departementet foreslår videre en viss kjæremålsadgang for pressen m.fl. når det er besluttet forbud mot offentlig referat av rettsforhandlinger eller rettsavgjørelser.

Reglene om utskrift av rettsavgjørelser i sivile saker og straffesaker foreslås endret. Forslaget vil knesette alminnelig rett til utskrift av dommer i bestemte straffesaker så langt som det ikke gjelder forbud mot offentlig gjengivelse.

Det foreslås ikke realitetsendringer i reglene om fotografering og filming m.m. under rettsmøter, men vernet mot ufrivillig avfotografering og filming utenfor rettsmøtet utvides noe.

I proposisjonens del 5 behandles spørsmålet om straff for hemmelig opptak og offentliggjøring av samtale man selv deltar i. Departementet er kommet til at det ikke er grunnlag for å foreslå en straffebestemmelse som rammer dette.