Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Det fremmes i dokumentet følgende forslag til lov om endring i folketrygdloven:

« I.

       I lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endring:

§ 8-2 nytt siste ledd skal lyde:

       Etter- og videreutdanning som tas i overensstemmelse med arbeidsgiver regnes ikke som fravær i et arbeidsforhold. Velferdspermisjon uten lønn skal ikke regnes som fravær i et arbeidsforhold.

II.

       Denne lov trer i kraft straks. »

       Som bakgrunn for forslaget vises det til gjeldende § 8-2 i folketrygdloven der det heter:

       « For å få rett til sykepenger må medlemmet ha vært i arbeid i minst to uker umiddelbart før han eller hun ble arbeidsufør (opptjeningstid). Fravær i et arbeidsforhold uten gyldig grunn regnes ikke med i opptjeningstiden ... ».

       Etter forslagsstillernes syn har denne bestemmelsen vist seg å gi utilsiktede virkninger idet arbeidsgiver plikter å melde en arbeidstaker som deltar i etter- eller videreutdanning med varighet over 14 dager, ut av arbeidstakerregisteret. Dermed vil arbeidstaker tape retten til sykepenger hvis en blir syk under permisjonstiden, eller umiddelbart etter at en er tilbake i arbeid igjen. Det vises også til at gravide som er i permisjon, mister retten til fødselspenger eller full lønn under permisjonen.

       Forslagsstillerne mener at på samme måte som det er en selvfølge at alle skal ha retten til god grunnutdanning, må det være slik at alle skal ha rett til å få ny kunnskap hele livet. Etter forslagsstillernes syn undergraver bestemmelsen i folketrygdloven § 8-2 denne retten ved at arbeidstakeren kan miste viktige sosiale ytelser når de benytter seg av et etter- og videreutdanningstilbud.

       Det vises videre til at det i § 8-2 også står at:

       « Likestilt med forutgående arbeid er tidsrom da medlemmet har mottatt en ytelse til livsopphold etter kapittel 4, 8, 9 og 14. »

       Det framholdes at dette betyr at hvis en ikke mottar dagpenger, sykepenger eller fødselspenger i arbeidsfraværet, vil arbeidstakeren ikke ha rett til sykepenger ved sykdom i permisjonstiden eller umiddelbart etter at en er tilbake i arbeid igjen. Det påpekes at ved siden av etter- og videreutdanning er velferdspermisjon uten lønn en permisjonsordning som vil kunne bli rammet av § 8-2. Forslagsstillerne antar dette er en utilsiktet virkning av folketrygdloven og foreslår en endring i loven.