Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Andre forslag

10.1 Aksjesparing med skattefradrag

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Stephen Bråthen mener det er viktig å ta i bruk flere stimuleringstiltak for å styrke privat eierskap i norske bedrifter. Disse medlemmer mener også at en sterkere satsing på sparestimulerende tiltak er riktig i en situasjon der Regjeringen fører en for ekspansiv finanspolitikk og der det kan være tegn til en tiltagende overoppheting av økonomien. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt gjøres følgende endring:

§ 44 ellevte ledd nr. 2 bokstav a skal lyde:

a) Fradrag i skatten skal gis med 15 % av innskudd i verdipapirfond, jf. bokstav d, ellers av kostpris ved kjøp og tegning av aksjer eller grunnfondsbevis i selskap eller foretak registrert i Verdipapirsentralen. Departementet kan gi bestemmelser om at enkelte selskap registrert i Verdipapirsentralen ikke skal omfattes av foranstående punktum. Fradraget regnes ikke av et høyere beløp enn kr 7.500 i klasse 1 og kr 15.000 i klasse 2. Grensebeløpet i klasse 2 gjelder òg for skattepliktige i skatteklasse 1 som nevnt i § 76 og § 77 nr. 1-4, og for ektefeller hvor den ene lignes etter § 16 fjerde eller femte ledd.»

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til sitt forslag om å gjeninnføre en SMS-ordning ( banksparing med skattefradrag) på samme vilkår som dagens AMS-ordning. Effekten på inndragning av kjøpekraft ville etter alt å dømme tilsvare Høyres forslag. Disse medlemmer viser til innstillingen til St.prp. nr. 63 (1996-1997) kap. 18.

10.2 Skattebegrensningsregelen

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rød Valgallianse fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa fremme forslag til endring av skatteloven § 78 nr. 1 i forbindelse med statsbudsjettet for 1998, som sikrer fullt fritak for skatt og trygdeavgift for personer som kun mottar folketrygdens minsteytelser. »

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til at bestemmelsene om skattebegrensning i skattelovens § 78 er av sentral betydning for en gruppe mennesker som har svært lite å rutte med. Det er ikke riktig at personer som bare har minstepensjon skal bruke noen del av den til å betale skatt. Disse medlemmer vil derfor endre gjeldende lovverk ved å be Regjeringen fremlegge forslag til nødvendige endringer av skattelovens § 78 nr. 1.

       I tillegg vil disse medlemmer vise til bestemmelsen i skatteloven § 78 nr. 2 som åpner for at det etter krav fra skattyter kan gis skattebegrensning i enkelttilfeller for skattyter som har så lav korrigert inntekt før særfradrag at den ikke er tilstrekkelig til nødvendig underhold. Finansdepartementets retningslinjer for bruken av bestemmelsen i forskrift av 8. desember 1989 og Skattedirektoratets retningslinjer, nedfelt i Liknings-ABC er imidlertid så strenge at noen lavinntektsgrupper ikke kan nyttiggjøre seg denne muligheten. Dette gjelder bl.a. fordi forskriften bestemmer at barnetrygd regnes med i begrepet « skattefrie inntekter ». Lavinntektsfamilier med flere barn kan derfor, etter disse medlemmers syn uberettiget, miste retten til skattebegrensning etter skattelovens § 78 nr. 2.

       Disse medlemmer vil derfor fremme forslag for å korrigere denne uheldige og strenge praktisering av lovhjemmelen.

       « Stortinget ber Regjeringen endre forskriften til skattelovens § 78 nr. 2 som sikrer at barnetrygd ikke medregnes som « skattefri inntekt » ved vurderingen av om en skattyter oppfyller vilkårene i skattelovens § 78 nr. 2. »