1. Sammendrag
I dokumentet fremmes følgende forslag:
I lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:
§ 3-21 første ledd skal lyde:
Et medlem som før fylte 26 år har fått sin inntektsevne/arbeidsevne varig nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom, skade eller lyte, får medregnet framtidige pensjonspoeng med minst 3,3 for hvert år. Det er et vilkår at vedkommende er født etter 1942.
Endringen trer i kraft fra 1. juli 1997, og omfatter også den som allerede er innvilget uførepensjon. »
Forslagsstillerne viser til at det i 1981 ble innført en ordning med et garantert framtidig poengtall for fødte og unge uføre. Ordningen ble begrunnet med at fødte og unge uføre ikke har mulighet til å tjene opp poengtall i folketrygden - og dermed heller ikke får medregnet framtidige poengtall. Aldersgrensen har vært endret oppad flere ganger i forbindelse med pensjonistoppgjør, og sist i 1992, hvor den ble satt til 24 år.
Forslagsstillerne mener minstealder må heves til 26 år for også å kunne omfatte dem som er under høyere utdanning. Det uttales at slik ordningen fungerer i dag, utestenges mer voksne elever og studenter, og personer med lang utdanningstid omfattes ikke. Forslagsstillerne mener denne regelen virker urimelig for alle som blir varig ufør i studietiden, eller kort tid etter utdanning, og som er over 24 år når uførheten inntrer.
Forslagsstillerne viser avslutningsvis i dokumentet til at Stortinget i møte 7. mars 1997 enstemmig fattet følgende vedtak:
« Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendring som øker aldersgrensen til 26 år for garantert tilleggspensjon for fødte og unge uføre. » |