Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Ikrafttredelse

       De endringene i ordningen med avtalefestet pensjon i statlig og kommunal sektor som det ble enighet om under vårens lønnsforhandlinger, skal tre i kraft fra 1. oktober 1997 når det gjelder 63-åringer og fra 1. mars 1998 når det gjelder 62-åringer.

       Endringene i lov 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser, lov 11. juni 1993 nr. 64 om avtalefestet pensjon for offentlige tjenestemenn m.fl., og lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) foreslås å tre i kraft 1. oktober 1997. Endringene skal gjelde nye pensjonstilfeller.

       Endringene i lov 28. februar 1997 nr. 20 om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) foreslås å tre i kraft 1. januar 1998.

Økonomiske konsekvenser av at 62- og 63-åringer får rett til avtalefestet pensjon i staten

       Departementet anslår at forslaget vil innebære en merutgift på om lag 140 mill. kroner pr. år når ordningen er fullt ut iverksatt i 1998.

Økonomiske konsekvenser for folketrygden

       Departementet anslår at folketrygdens utbetalinger til den enkelte pensjonist øker med 4.000 kroner.

       Etter 20 år anslås de årlige merutgiftene, under forutsetningene nevnt ovenfor, å utgjøre 120 mill. kroner. En mulig utfasing av ordningen med poengopptjening, jf. statsministerens brev av 22. mai 1997 til partene i kommunal sektor, vil redusere merutgiftene knyttet til poengopptjeningen. At det fra og med år 2007 vil være mulig å oppnå fullt antall poengår i folketrygden før den enkelte går av som AFP-pensjonist, vil også kunne redusere folketrygdens merutgifter knyttet til poengopptjening.

       Disse beregningene gjelder statens, inklusive folketrygdens, utgifter til AFP-ordningen og alderspensjon. I beregningene er det ikke innarbeidet virkninger av at f.eks. utgifter til uførepensjon kan bli påvirket.

       Samordningen av pensjonsutbetalingene fra folketrygden og offentlige pensjonskasser innebærer at merutgiftene i folketrygden i betydelig grad blir motsvart av lavere utgifter for de offentlige pensjonskassene.

Administrative konsekvenser

       Det antas at trygdeetatens merarbeid i forbindelse med beregning av pensjon og godskriving av pensjonspoeng for AFP i offentlig sektor vil tilsvare fire årsverk. Dette kommer Regjeringen tilbake til i forbindelse med budsjettet for 1998.