Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad, viser til at ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) ble innført som et resultat av forhandlinger mellom partene i arbeidslivet i 1988, og har fungert siden med statlig medfinansiering. Regjeringens forutsetning for statlig medvirkning er at forhandlingsresultatene gir moderat lønnsvekst.

       Flertallet viser til at ved årets inntektsoppgjør ble ordningen utvidet til også å omfatte 63-åringer fra 1. oktober 1997 og 62-åringer fra 1. mars 1998.

       Flertallet er enig i Regjeringens medvirkning til statlig medfinansiering.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad viser til tidligere merknader vedrørende AFP-ordningen og senest til merknader i Innst.S.nr.211 (1996-1997) vedrørende trygdepolitikken.

       Disse medlemmer er av den oppfatning at AFP-ordningen bryter med arbeidslinjen, og Regjeringens mål om å heve den gjennomsnittlige avgangsalderen. Disse medlemmer mener partene i arbeidslivet selv må bære omkostningene ved en slik ordning. Internasjonale erfaringer viser de økonomiske problemene velferdsstaten etterhvert kommer opp i hvis man stadig skal senke den gjennomsnittlige avgangsalderen fra yrkeslivet. En påregnelig knapphet på ressurser for velferdstiltak i fremtiden når oljeinntektene avtar, tilsier at man allerede nå må legge til grunn en bevisst prioritering av de svakeste, de funksjonshemmede, langtidssyke og pleietrengende eldre. Disse medlemmer vil påpeke at en politikk som reduserer disse ressurser, både de økonomiske og i form av arbeidskraft, er usosial.

       Disse medlemmer vil på denne bakgrunn gå imot forslag til vedtak om Regjeringens medvirkning til statlig medfinansiering.