Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endringer i lov av 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon, skatteloven, folketrygdloven og enkelte andre lover (Avtalefestet pensjon).

Innhold

       Sosial- og helsedepartementet legger med dette fram forslag til endringer i følgende lover:

- lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven)
- lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser
- lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere
- lov av 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon
- lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)
- lov av 28. februar 1997 nr. 20 om endringer i lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven).

       Forslagene er en oppfølging av inntektsoppgjøret for 1996-97 der Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ble enige om at dagens ordning med avtalefestet pensjon (AFP) skal utvides til å omfatte 63-åringer fra 1. oktober 1997 og til å omfatte 62-åringer fra 1. mars 1998 for ansatte som omfattes av avtalen mellom LO og NHO.

       Endringen i sykepleierpensjonsloven går ut på å endre aldersgrensen for overordnede sykepleiere fra 68 til 70 år, slik at den blir den samme som for andre kommunalt og statlig ansatte.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad, viser til at ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) ble innført som et resultat av forhandlinger mellom partene i arbeidslivet i 1988, og har fungert siden med statlig medfinansiering. Regjeringens forutsetning for statlig medvirkning er at forhandlingsresultatene gir moderat lønnsvekst.

       Flertallet viser til at ved årets inntektsoppgjør ble ordningen utvidet til også å omfatte 63-åringer fra 1. oktober 1997 og 62-åringer fra 1. mars 1998.

       Flertallet er enig i Regjeringens medvirkning til statlig medfinansiering.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N Wetterstad viser til tidligere merknader vedrørende AFP-ordningen og senest til merknader i Innst.S.nr.211 (1996-1997) vedrørende trygdepolitikken.

       Disse medlemmer er av den oppfatning at AFP-ordningen bryter med arbeidslinjen, og Regjeringens mål om å heve den gjennomsnittlige avgangsalderen. Disse medlemmer mener partene i arbeidslivet selv må bære omkostningene ved en slik ordning. Internasjonale erfaringer viser de økonomiske problemene velferdsstaten etterhvert kommer opp i hvis man stadig skal senke den gjennomsnittlige avgangsalderen fra yrkeslivet. En påregnelig knapphet på ressurser for velferdstiltak i fremtiden når oljeinntektene avtar, tilsier at man allerede nå må legge til grunn en bevisst prioritering av de svakeste, de funksjonshemmede, langtidssyke og pleietrengende eldre. Disse medlemmer vil påpeke at en politikk som reduserer disse ressurser, både de økonomiske og i form av arbeidskraft, er usosial.

       Disse medlemmer vil på denne bakgrunn gå imot forslag til vedtak om Regjeringens medvirkning til statlig medfinansiering.

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om endringer i lov av 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon, skatteloven, folketrygdloven og enkelte andre lover.

I.

I lov av 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon gjøres følgende endringer:

§ 2 første ledd bokstav a nytt andre ledd skal lyde:

       Ordningen kan, uten hinder av bestemmelsene i første ledd, gi ytelser til personer som mellom fylte 62 og 64 år har mottatt pensjon fra en tilknyttet avtalefestet pensjonsordning der vilkårene i denne paragrafen er oppfylt.

§ 2 første ledd bokstav c nytt femte ledd skal lyde:

       Pensjonen skal, uten hensyn til de øvrige bestemmelsene under denne bokstaven, utgjøre maksimalt 70 prosent av tidligere pensjonsgivende inntekt.

II.

I lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

§ 3-2 fjerde ledd skal lyde:

       Full grunnpensjon utgjør likevel 75 prosent av grunnbeløpet dersom pensjonisten lever sammen med en ektefelle som mottar foreløpig uførestønad, uførepensjon, alderspensjon, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 3-14 sjette ledd skal lyde:

       Bestemmelsene i denne paragrafen gjelder også for personer som mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning der laveste pensjonsalder er 62 år.

§ 3-19 sjette ledd skal lyde:

       Bestemmelsene i denne paragrafen gjelder også for den som mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning der laveste pensjonsalder er 62 år.

§ 3-24 tredje ledd bokstav e skal lyde:

e) mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 8-52 skal lyde:

§ 8-52. Medlemmer med avtalefestet pensjon med statstilskott o.l

       Bestemmelsene i § 8-51 gjelder på tilsvarende måte for medlemmer som mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 10-5 fjerde ledd første punktum skal lyde:

       Det ytes ikke stønad etter denne paragrafen til en person som mottar alderspensjon, uførepensjon, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 10-12 første ledd bokstav a skal lyde:

a) ektefellen mottar alderspensjon, uførepensjon, foreløpig uførestønad, rehabiliteringspenger, attføringspenger, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning, og

§ 11-12 første ledd bokstav a skal lyde:

a) ektefellen mottar alderspensjon, uførepensjon, foreløpig uførestønad, rehabiliteringspenger, attføringspenger, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning, og

§ 12-14 første ledd bokstav a skal lyde:

a) ektefellen mottar alderspensjon, uførepensjon, foreløpig uførestønad, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning, og

§ 15-14 andre punktum skal lyde:

       Det samme gjelder når vedkommende mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 16-10 første ledd bokstav c skal lyde:

c) mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 17-11 første ledd bokstav c skal lyde:

c) når vedkommende mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 19-6 fjerde ledd skal lyde:

       For en pensjonist som fram til fylte 67 år hadde avtalefestet pensjon med statstilskott, skal pensjonen uten ektefelletillegg og barnetillegg reduseres med 50 prosent av inntekt over grunnbeløpet. Summen av pensjon og pensjonsgivende inntekt kan ikke utgjøre mer enn 100 prosent av den tidligere pensjonsgivende inntekten. Pensjonen reduseres likevel ikke hvis den pensjonsgivende inntekten er mindre enn grunnbeløpet.

§ 19-8 første ledd bokstav a skal lyde:

a) ektefellen mottar alderspensjon, uførepensjon, foreløpig uførestønad, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning, og

§ 24-2 andre ledd skal lyde:

       For en pensjonist som mottar uførepensjon, fastsetter trygdeetaten pensjonspoengene og underretter pensjonisten om vedtaket. Det samme gjelder for en pensjonist som mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

§ 25-4 første ledd skal lyde:

       En person som etter § 1-5 regnes som samboer, plikter å gi trygdekontoret melding om samboerskapet dersom vedkommende mottar pensjon eller overgangsstønad fra folketrygden, eller avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

III.

I lov av 28. februar 1997 nr. 20 om endringer i lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

Folketrygdloven § 3-2 fjerde ledd skal lyde:

       Full grunnpensjon utgjør likevel 75 prosent av grunnbeløpet dersom pensjonisten lever sammen med en ektefelle

a) som mottar foreløpig uførestønad, uførepensjon eller alderspensjon,
b) som mottar pensjon fra en avtalefestet pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning, eller
c) som har en årlig inntekt, inkludert kapitalinntekt, som er større enn to ganger grunnbeløpet.

Folketrygdloven § 15-14 første ledd andre punktum skal lyde:

       Det samme gjelder når vedkommende mottar avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

IV.

I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endringer:

§ 42 tredje ledd bokstav h skal lyde:

h. Sluttvederlag som etter overenskomst mellom hovedorganisasjoner for arbeidstakere og arbeidsgivere blir utbetalt arbeidstakere ved oppsigelse. Av tilleggssluttvederlag som blir utbetalt etter avtale mellom den enkelte arbeidsgiver og arbeidstakerne, regnes som inntekt bare den del som overstiger 50 % av det beløp den enkelte arbeidstaker har krav på etter avtale som nevnt i første punktum. Når sluttvederlag etter første punktum utbetales i forbindelse med at arbeidstakere som har fylt 64 år mottar avtalefestet pensjon (AFP), gjelder skattefriheten for inntil kr 950 pr måned. Bestemmelsen i forrige punktum gjelder tilsvarende for arbeidstakere født i 1944 eller tidligere som etter fylte 62 år mottar tilsvarende avtalefestet pensjon i henhold til vedtekter godkjent av vedkommende departement.

§ 78 nr. 1 skal lyde:

1. For skattytere som har rett til fradrag etter § 77 nr. 1 og 2, skal det ikke beregnes skatt eller trygdeavgift når den alminnelige inntekt ikke overstiger kr 67.000 for enslige og kr 104.400 for ektepar og samboere som går inn under § 16 tolvte ledd. Det samme gjelder for skattytere som mottar overgangsstønad etter folketrygdloven § 15-7, § 16-7 eller § 17-6 eller pensjon etter folketrygdloven § 16-7 eller § 17-5, eller som etter fylte 64 år mottar avtalefestet pensjon (AFP). Bestemmelsen kommer også til anvendelse overfor skattytere født i 1944 eller tidligere som etter fylte 62 år mottar tilsvarende avtalefestet pensjon i henhold til vedtekter godkjent av vedkommende departement. For skattytere som nevnt skal kommuneskatt, fylkesskatt, fellesskatt og trygdeavgift ikke overstige 55 prosent av inntekt over beløpsgrensene. Ved fastsettelsen av inntekten skal det gjøres et tillegg på 5 prosent av skattyters og eventuell ektefelles eller samboers nettoformue ved statsskatteligningen, utover skattefritt beløp etter § 79.

V.

I lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser gjøres følgende endringer:

§ 1 nr. 1 første ledd bokstav d skal lyde:

d. Avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning, og avtalefestet pensjon fra en statlig, kommunal eller tilsvarende pensjonsordning.

§ 3 første ledd andre punktum skal lyde:

       Unntak gjelder for ektefelletillegg og barnetillegg etter folketrygdloven, og for ektefelletillegg til avtalefestet pensjon fra en pensjonsordning som får statstilskott, eller fra en tilknyttet ordning.

VI.

I lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere skal § 6 første ledd første punktum lyde:

       Aldersgrensen er 70 år for overordnede sykepleiere og 65 år for underordnede sykepleiere.

VII.

Ikrafttredelse

1. Endringene i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) trer i kraft straks og gis virkning for inntektsåret 1997.
2. Endringen i lov av 22. juni 1962 nr. 12 om pensjonsordning for sykepleiere trer i kraft 1. juli 1997.
3. Endringene i lov av 23. desember 1988 nr. 110 om statstilskott til ordninger for avtalefestet pensjon, lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) og lov av 6. juli 1957 om samordning av pensjons- og trygdeytelser trer i kraft 1. oktober 1997, og gis virkning for personer som tar ut avtalefestet pensjon tidligst 1. oktober 1997.
4. Endringene i lov av 28. februar 1997 nr. 20 om endringer i lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) trer i kraft 1. januar 1998.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 2. juni 1997.

Grethe G Fossum, Gunnar Mathiesen, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.