Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Det foreslås i proposisjonen at Statens Pensjonskasse (i det følgende kalt Pensjonskassen) skal gi renter ved for sen utbetaling av pensjon, og at det samtidig åpnes for at den kan kreve renter ved tilbakekreving av for mye utbetalt pensjon.

Pensjonskassens renteplikt og adgang til å kreve renter

       Departementet foreslår at Pensjonskassens renteplikt utformes i samsvar med den rentebestemmelsen som fins i lov av 16. juni 1989 nr. 69 om forsikringsavtaler. (Departementet opplyser at det er rentebestemmelsen i forsikringsavtaleloven som gjelder for de kommunale og fylkeskommunale pensjonsordningene). Det vil si at Pensjonskassen må betale renter i de tilfellene pensjonsutbetalingen er forsinket med mer enn to måneder. Når det gjelder rentesatsen, gjelder bestemmelsene i lov av 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m.

       Pensjonskassen skal kunne kreve renter ved tilbakekreving etter de bestemmelsene som gjelder i lov av 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m.

Økonomiske og administrative konsekvenser

       Endringene skal gjelde bare for utbetaling av pensjon som skjer etter lovens ikrafttredelse.

       Det knytter seg store usikkerheter til de økonomiske konsekvensene som forslaget vil få.

       Merutgiften vil i en normalsituasjon være rundt 5 mill. kroner pr. år. Situasjonen i Pensjonskassen i dag, kan ikke betegnes som en normalsituasjon. Grunnen er at Pensjonskassen for tiden har store restanser, som kombinert med en renteplikt vil kunne føre til at merutgiftene de nærmeste årene vil kunne utgjøre det mangedobbelte pr. år.

       Administrativt vil forslaget innebære en merutgift på om lag ett årsverk. Ut over dette vil det ikke ha noen administrative konsekvenser av betydning.