Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Alderspensjon mellom 67 og 70 år. opphevelse av garantiregel - folketrygdloven § 19-6 femte ledd

9.1 Sammendrag

       Det vises til at regelverket for avkorting av alderspensjon for arbeidsinntekt mellom fylte 67 og 70 år ble vesentlig liberalisert fra 1. januar 1997. Den tidligere begrensningsregelen om at arbeidsinntekt og pensjon sammenlagt ikke kan overstige tidligere arbeidsinntekt ble opphevet. Samtidig ble bestemmelsen om at pensjonen skal reduseres når inntekten overstiger grunnbeløpet, endret ved at avkortingsprosenten ble satt ned fra 50 til 40 %.

       Etter de nevnte endringene ser departementet ikke behov for å opprettholde garantibestemmelsen i § 19-6 femte ledd. For en gjenlevende ektefelle er garantiregelen helt uten betydning. En gjennomgang av Rikstrygdeverkets pensjonsbase viser dessuten at garantiregelen har svært liten betydning også for de aktuelle uførepensjonistene. På denne bakgrunn foreslår departementet at § 19-6 femte ledd oppheves.

       Lovendringen foreslås å tre i kraft straks.

       Lovendringen medfører administrative forenklinger, og innebærer ubetydelige innsparinger for folketrygden.

9.2 Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader.