Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

8. Sykepenger til vernepliktige - folketrygdloven § 8-46

8.1 Sammendrag

       Folketrygdloven § 8-46 har bestemmelser om sykepenger til medlemmer som har utført militær- eller siviltjeneste. Dersom arbeidsuførheten oppstår under tjenesten, ytes det sykepenger fra og med dagen etter at tjenesten er avsluttet. Sykepenger beregnes etter det inntektsgrunnlaget vedkommende hadde da tjenesten startet. Dersom tjenesten har vart i mer enn 28 dager, skal sykepengegrunnlaget minst svare til en årsinntekt på to ganger grunnbeløpet.

       Det framholdes at formuleringen av bestemmelsen om minstegrunnlaget i den nye folketrygdloven § 8-46 andre ledd bokstav b innebærer en utilsiktet endring i forhold til tidligere folketrygdlov. Det uttales at hensikten med endret formulering i ny lov var å utelukke personer som var inne til kortvarig tjeneste, dvs. heimevernsøvelse eller repetisjonsøvelse, men at formuleringen i den nye lovteksten også utelukker personer som må avslutte førstegangstjenesten på grunn av sykdom før det er gått 28 dager.

       Departementet foreslår at lovteksten presiseres, slik at innholdet samsvarer med gjeldende folketrygdlov.

       Endringen foreslås å tre i kraft straks.

       Endringen vil verken få administrative eller økonomiske konsekvenser.

8.2 Komiteens merknader

       Komiteen foreslår at endringen trer i kraft straks og gis virkning fra 1. mai 1997, dvs. fra samme tid som den nye folketrygdloven, slik at en unngår mellomliggende endringer av rettstilstanden. Komiteen har ellers ingen merknader.