Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Arbeidstakere på kontinentalsokkelen - folketrygdloven § 2-4

5.1 Sammendrag

       I ny folketrygdlov er det i § 2-4 tatt inn en bestemmelse som innebærer at utlendinger som arbeider på den norske delen av kontinentalsokkelen, og som er bosatt i utlandet, blir medlemmer i trygden med rett til ytelser ved yrkesskade. Denne persongruppen har tidligere ikke vært regnet som medlemmer (trygdede).

       Det påpekes at konsekvensene av en slik endring nasjonalt og internasjonalt ikke er tilstrekkelig utredet, og etter en fornyet vurdering har departementet kommet til at det likevel ikke er hensiktsmessig å endre rettstilstanden når det gjelder medlemskap i folketrygden. Det vil si at den aktuelle gruppen ikke blir medlemmer i trygden, men får som før ytelser ved yrkesskade.

       Det foreslås ut fra dette at bestemmelsen i ny folketrygdlov § 2-4 endres, slik at det begrensede medlemskapet på grunnlag av arbeid på sokkelen utgår. Det foreslås videre tatt inn en bestemmelse som presiserer at sokkelarbeidere bare er medlemmer dersom de er bosatt i Norge, og en bestemmelse i § 13-6 som sikrer ytelser til sokkelarbeidere som ikke er medlemmer av folketrygden, men som hittil har fått ytelser ved yrkesskade.

       Endringene foreslås å tre i kraft fra 1. mai 1997, dvs. fra samme tid som den nye folketrygdloven slik at en unngår mellomliggende endringer av rettstilstanden.

       Endringene er i samsvar med tidligere regler, og har derfor ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteen foreslår at endringene trer i kraft straks og har ellers ingen merknader.