5. Bevillingsperiode
5.1 Sammendrag
Etter gjeldende rett gis kommunale bevillinger til salg og skjenking for maksimalt fire år, slik at bevillingene faller bort ved utløpet av kommunestyreperioden. Et nytt kommunestyre må ta standpunkt til om det skal gis bevilling på ny til dem som har hatt bevilling tidligere. Alkoholpolitisk utvalg foreslår i NOU 1995:24 at alle bevillinger skal gis inntil videre. Næringslovutvalget har fremmet forslag om at skjenkebevillinger skal gis for en ubegrenset periode, mens bevillinger for salg av øl fortsatt skal gis for en fireårsperiode. Ser man bort fra kommunene, er høringsinstansene delt på midten i synet på om bevillinger bør gis uten tidsbegrensning eller om man skal opprettholde dagens ordning. Et flertall av de kommunene som har uttalt seg om spørsmålet, ønsker å opprettholde de nåværende reglene om bevillingsperiode. Departementet foreslår at dagens regler om bevillingsperiode opprettholdes.
5.2 Komiteens merknader
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, finner det mest formålstjenlig å opprettholde ordningen med en bevillingsperiode som er inntil én kommunestyreperiode i lengde. Dette vil gi kommunestyrene mer direkte mulighet til å påvirke alkoholpolitikken samtidig som det gir alle aktuelle aktører i næringen, dvs. alle bevillingssøkerne, en lik mulighet til vurdering ved bevillingsbehandlingen. Dette forholdet er spesielt viktig dersom det settes tak for antall bevillinger. Flertallet har merket seg at det er ulike syn i dette spørsmålet, og at høringsinstansene med unntak av kommunene er delt om lag på midten. Av kommunene er det et flertall av høringsuttalelsene som ønsker å opprettholde nåværende regler vedrørende bevillingsperiode, og flertallet tillegger dette vesentlig vekt.
Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener alle bevillinger bør gis inntil videre - slik Alkoholpolitisk utvalg også foreslo - slik at det ikke er knyttet noen tidsmessig begrensning til en bevillings varighet. Dette vil føre til bedre forutberegnelighet for næringen. Forutsetningen er at søknadene om bevilling blir underlagt en grundig vurdering, at kontrollen med at vilkårene overholdes skjerpes og at sanksjonsreaksjonene mot eventuelle brudd blir raskt iverksatt.
På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:
« I lov av 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. skal § 1-6 første ledd lyde:
Kommunal bevilling til salg og skjenking av brennevin, vin og øl gis inntil videre.
Andre ledd utgår. Tredje og fjerde ledd blir andre og tredje ledd. Femte ledd utgår. »