Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Nedre grense for anvendelse av reglene om grunnrenteskatt og naturressursskatt

Sammendrag

       Departementet antar at det er behov for å sette en nedre grense for hvor små kraftverk som skal omfattes av særreglene om grunnrenteskatten, jf. skatteloven § 19 A-4. Det vises til at de aktuelle reglene er kompliserte, og at det samlede omfanget av grunnrente i kraftverk under en viss minstestørrelse trolig vil være lite. De administrative kostnadene ved å anvende regelverket også på helt små kraftverk må således antas å bli betydelige, sett i forhold til de skatteinntektene det eventuelt vil innbringe.

       Grensen bør settes etter kraftverkets yteevne, og kan settes tilsvarende minstegrensen for den gjeldende produksjonsavgiften. Dette vil innebære at kraftverk med generatorer med en samlet påstemplet merkeytelse under 1.500 kVA unntas fra grunnrentebeskatning. En slik grense innebærer som omtalt i Nasjonalbudsjettet 1997 at om lag 300 kraftverk, som totalt har i størrelsesorden 0,3 % av samlet midlere produksjon, ikke vil omfattes av reglene for grunnrenteskatt.

       Det vises til utkast til skatteloven § 19 A-4 nr. 7.

       Også med hensyn til naturressursskatten antar departementet at det bør settes en nedre grense med hensyn til hvor små kraftverk som skal omfattes av bestemmelsene, jf. skatteloven § 19 A-2 og § 19 A-3. Det vises til at de samme administrative hensyn som lå til grunn for den nedre grensen for produksjonsavgiften, også vil gjelde for naturressursskatten.

       Departementet foreslår på denne bakgrunn at det fastsettes en nedre grense på 1.500 kVA samlet merkeytelse i kraftverket også for plikten til å betale naturressursskatten.

       Det vises til utkast til skatteloven § 19 A-2 nr. 2 annet punktum.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til nedre grense for anvendelse av reglene om grunnrenteskatt og naturressursskatt og til forslaget til skatteloven § 19 A-4 nr. 7.