Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Avskriving av påkostninger på særskilte driftsmidler

Sammendrag

       En påkostning på et driftsmiddel atskiller seg fra vedlikehold ved at det aktuelle driftsmidlet får en standardheving. Utgifter til påkostninger skal derfor, i motsetning til vedlikeholdsutgifter som fradras umiddelbart, i prinsippet komme til skattemessig fradrag i takt med verdireduksjonen på det påkostede driftsmidlet.

       Ved saldoavskrivninger aktiveres påkostninger på driftsmidlets saldo, slik at beløpet kommer til skattemessig fradrag sammen med driftsmidlets kostpris. Den økonomiske virkningen er den samme som om påkostningen avskrives på egen saldo, med samme avskrivningssats som det opprinnelige driftsmidlet.

       Særskilte driftsmidler i kraftverk skal etter skatteloven § 44 A-11 avskrives lineært. Som følge av at lineære avskrivninger skjer over et endelig antall år, kan påkostninger i dette tilfellet ikke uten videre tillegges det opprinnelige avskrivningsgrunnlaget (som er konstant) og avskrives etter gjeldende satser.

       I Nasjonalbudsjettet 1997 ble denne problemstillingen drøftet nærmere, jf. nærmere omtale i avsnitt 3 i proposisjonen.

       På denne bakgrunn foreslo departementet at påkostninger avskrives separat på egen saldo, med samme sats som det opprinnelige driftsmidlet.

       I Nasjonalbudsjettet 1997 omtales denne løsningen, jf. omtale under avsnitt 3 i proposisjonen.

       I B.innst.S.nr.I (1996-1997) om Nasjonalbudsjettet 1997 slutter flertallet i finanskomiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, seg til departementets vurderinger på dette området.

       Det vises til utkast til skatteloven § 44 A-11 nr. 4. Dette innebærer at det benyttes de samme skattemessige levetidene for påkostninger på særskilte driftsmidler i kraftverkene som fastsatt i skatteloven § 44 A-11, dvs. i tråd med den antatte levetid som kan utledes av avskrivningssatsen for det opprinnelige driftsmidlet.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til at påkostninger avskrives separat på egen saldo med samme sats som det opprinnelig driftsmidlet og forslaget til skatteloven § 44 A - 11 ny nr. 4.