Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Samferdselsdepartementets forslag om en ny paragraf i lov av 11. juni 1993 nr. 101 om luftfart. Forslaget innebærer en særregel om minste foreldelsesfrist på 5 år for adgangen til å reise straffesak for overtredelser av luftfartsloven hva angår luftfartsulykker og luftfartshendelser.

       Komiteen har merka seg at etter en luftfartsulykke/hendelse kan det ofte være meget komplisert å bringe årsaksforholdene på det rene. Ved et par meget alvorlige ulykker har det ikke vært mulig å komme til klare konklusjoner innenfor gjeldende foreldelsesfrist for ansvarsfastsettelse.

       Komiteen er av den oppfatning at formålet med granskning etter en luftfartsulykke/hendelse er, ved siden av å bringe evt. ansvarsforhold på det rene, primært å få avdekka årsaken til ulykken slik at en kan foreta nødvendige forbedringer i rutiner, tekniske innretninger etc. for derved å forebygge ulykker. Videre er komiteen av den oppfatning at det er uheldig om eventuelle lovbrudd blir stående upåtalt pga. korte foreldelsesfrister, og at sikring av beviser må veie tyngre enn hensyna til de alminnelige foreldelsesreglene for straffeansvar.

       Komiteen har merka seg at høringsinstansene har ulike syn på enkelte detaljspørsmål, men at de i hovedsak gir tilslutning til forslaget.

       Komiteen har merka seg at forslaget kan innebære innsparelser både økonomisk og administrativt og at en eventuell innsparing vil bli nytta til økt etterforskning på andre områder. Komiteen slutter seg til dette.