Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       I proposisjonen foreslår Regjeringen at det ved særlov etableres et statlig investeringsfond, kalt NORFUND, som skal ha som formål å medvirke med risikovillig egenkapital, lån og garantier for utvikling av bærekraftig næringsvirksomhet i utviklingsland. Det vises til at lovforslaget innebærer at fondet blir et eget rettssubjekt ledet av et eget styre som vil være ansvarlig for fondets virksomhet. Hovedbegrunnelsen for å organisere fondet som et eget rettssubjekt er å unngå usikkerhet omkring ansvarsbegrensning for den norske stat.

       Det vises videre til at fondet skal utøve sin virksomhet enten gjennom et samarbeidsselskap (Joint Venture), sammen med en norsk investor alene eller gjennom støtte til lokale finansinstitusjoner. Fondet skal stille ordinære forretningsmessige krav til sitt engasjement i enkeltprosjekter.

       Det pekes på at fondet vil få en geografisk innretning som samsvarer med næringslivsordningene på bistandsbudsjettet. Dette innebærer en klar fattigdomsprofil, men samtidig høy risiko. Det foreslås mot denne bakgrunn at minst 25 % av fondets midler avsettes til dekning av fremtidige tap.

       Fondet skal utøve sin virksomhet i henhold til grunnleggende prinsipper i norsk bistandspolitikk, bl.a. hva angår miljø, kvinners medvirkning i produktiv sektor og ønsket om at tiltak skal skape varige forbedringer i økonomiske og sosiale kår for befolkningen.

       Det opplyses i proposisjonen at lovforslaget bygger på teksten i andre sammenlignbare særlovselskaper som f.eks. Statens banksikringsfond.

       Fondet foreslås finansiert over bistandsbudsjettet. Første kapitaltilførsel er foreslått i høstens omdelingsproposisjon på bistandsbudsjettet.