Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Selskaper og sammenslutninger som er likestilt med aksjeselskaper etter selskapsskatteloven

Sammendrag

       Når andre selskapsformer beskattes på vesentlig samme måte som aksjeselskaper, taler også dette i utgangspunktet for at omorganiseringer behandles skattemessig på samme måte som for aksjeselskaper.

       At reglene om aksjeselskap skal gjelde tilsvarende for likestilte selskap etter selskapsskatteloven § 1-1, innebærer at fusjonen eller fisjonen må gjennomføres med skattemessig kontinuitet på selskapsnivå. Overføring av eiendeler må skje til ligningsmessig nedskrevne verdier, og det overtakende selskapet må ellers overta det overdragende selskapets skatteposisjoner ved en fusjon. Ved fisjon fordeles posisjonene på samme måte som for aksjeselskap, og eventuelle forpliktelser som følger med posisjonen overtas av det selskapet som overtar posisjonen.

       I selskaper som faller inn under selskapsskatteloven § 1-1, og som har omsettelige eierandeler, må en fusjon eller fisjon gjennomføres med skattemessig kontinuitet på eiernivå på samme måte som for aksjeselskap.

       Det vises til utkastet § 8-2 nr. 2 og § 8-4 nr. 2.

Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til selskapsskatteloven § 8-2 nr. 2 og § 8-4 nr. 2.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til sine respektive merknader under pkt. 1.1.