Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 1

Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til Arbeiderpartiets stortingsgruppe, datert 20. mai 1996.

>Ot.prp. nr. 47 (1995-1996) Endringer i petroleumsbeskatningen m.m.

       Jeg viser til brev av 14. mai 1996.

       Finansdepartementet kan ikke se problemer ved at de lovforslag i Ot.prp. nr. 47 (1995-1996) som er en tilpasning til ny petroleumslov behandles i vår, mens forslaget til ny petroleumslov ikke behandles før til høsten. Ikrafttredelsestidspunktet for disse forlagene er satt til den tid Kongen bestemmer, i likhet med ikrafttredelsestidspunktet for ny petroleumslov. Det forutsettes at disse lovvedtakene settes i kraft samtidig.

       I tillegg til ovennevnte tilpasninger til utkastet til ny petroleumslov, er det imidlertid i Ot.prp. nr. 47 (1995-1996) foreslått en materiell endring i forhold til gjeldende fjerningsutgiftslov (lov om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen) og petroleumsskatteloven. Regjeringen foreslår at utgifter til fjerning pådratt før det er truffet vedtak om fjerning etter petroleumsloven, ikke skal være omfattet av fjerningsutgiftsloven, jf. utkast til fjerningsutgiftsloven § 1 nytt annet punktum. Videre foreslås det en korresponderende bestemmelse i petroleumsskatteloven som innebærer at utgifter til fjerning pådratt før det er truffet vedtak om fjerning, likevel skal være fradragsberettiget, jf. utkast til petroleumsskatteloven § 3 g første ledd nytt annet punktum. I nevnte lovutkast benyttes formuleringen « før det er truffet vedtak om fjerning etter petroleumsloven § 5-3 », dvs. med henvisning til den relevante hjemmelsbestemmelsen i utkastet til ny petroleumslov. Det foreslås videre at lovendringene trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1996, noe som innebærer at lovhenvisningen til petroleumsloven vil være uriktig frem til ny petroleumslov blir vedtatt.

       Problemet med uriktig lovhenvisning kan unngås dersom en i stedet for formuleringen i lovutkastene i Ot.prp. nr. 47 (1995-1996) benytter formuleringen « før det er truffet vedtak om fjerning etter petroleumsloven ». Det er ikke nødvendig i endringsforslagene å ha en presis angivelse av paragrafnummeret på den relevante hjemmelsbestemmelse for å treffe fjerningsvedtak etter petroleumsloven, fordi dette vil gå klart fram av foregående punktum. De aktuelle lovbestemmelsene kan gis følgende ordlyd:

       Lov av 13. juni 1975 nr. 35 om skattlegging av undersjøiske petroleumsforekomster mv § 3 første ledd nytt annet punktum

       Dette gjelder likevel ikke utgifter pådratt før det er truffet vedtak om fjerning i medhold av petroleumsloven.

       Lov av 25. april 1986 nr. 11 om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen § 1 nytt annet punktum:

       Dette gjelder likevel ikke utgifter pådratt før det er truffet vedtak om fjerning i medhold av petroleumsloven.