Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Proposisjonens hovedinnhold

       I proposisjonen fremmes forslag til nye regler om strafferettslig utilregnelighet og det foreslås to nye særreaksjoner, kalt overføring til tvungent psykisk helsevern og forvaring. Dagens regler om sikring av lovbrytere oppheves.

       Det foreslås to regler om strafferettslig utilregnelighet - en absolutt og en skjønnsmessig. Psykotiske og psykisk utviklingshemmede i høy grad skal ikke kunne idømmes ordinær straff. Andre nærmere angitte psykiske forstyrrelser skal kunne gi straffritak etter en konkret vurdering.

       For enkelte alvorlige lovbrudd skal en utilregnelig lovbryter kunne dømmes til tvungent psykisk helsevern. Det er et vilkår at reaksjonen er nødvendig for å verne samfunnet, og det må foreligge gjentakelsesfare. Utilregnelige lovbrytere blir etter forslaget ikke lenger kriminalomsorgens ansvar. Reaksjonen er tidsubestemt.

       For tilregnelige lovbrytere foreslås en særreaksjon som kalles forvaring. Reaksjonen skal bare kunne anvendes ved enkelte alvorlige lovbrudd når vanlig tidsbestemt straff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet, og det foreligger gjentakelsesfare. Forvaring skal utholdes i fengsel men ha et noe annet innhold enn et vanlig fengselsopphold. Forvaringen er også tidsubestemt, men retten skal fastsette en lengstetid som kan forlenges ved dom. I dommen kan det også settes en minstetid.

       Justisdepartementet tar sikte på å legge fram en særskilt proposisjon om en særreaksjon for psykisk utviklingshemmede lovbrytere.