Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

9. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Odelstinget til å gjøre slike

vedtak til lover:

A.

vedtak til lov

om skatt på honorar til utenlandske artister m.v.

I.

§ 1. Virkeområde

       Denne lov gjelder beregning og oppgjør av skatt på bruttoinntekter til utenlandsk artist eller foretak i forbindelse med aktivitet utøvet av artisten i riket eller på norsk registrert fartøy eller på norsk kontinentalsokkel.

       Skatteplikt etter denne lov gjelder for de første 6 månedene artisten oppholder seg i Norge, uansett oppholdets varighet. Dersom oppholdet varer minst 6 måneder, trer alminnelig skatteplikt etter skatteloven § 15 første ledd bokstav a inn i stedet. Trukket skatt etter denne lov § 7 omgjøres da til forskudd på slik skatt etter lov av 21. november 1952 nr. 2 om betaling og innkreving av skatt. For det år artisten kom til riket, skal trukket skatt etter § 7 anses som endelig skatt uten ligning dersom oppholdet i dette år var mindre enn 6 måneder.

§ 2. Definisjoner

       Med utenlandsk artist forstås i denne lov person som er bosatt i utlandet og som utøver økonomisk aktivitet som artist, herunder aktivitet som idrettsutøver eller ved opptreden med religiøst, politisk, sosialt eller veldedig innhold.

§ 3. Skattlegging av inntekt

       Av bruttoinntekt som nevnt i § 1 svares skatt til staten. Fradrag gis ikke.

       Det skal likevel ikke svares skatt av bruttoinntekt så langt denne dekker dokumenterte utgifter til transport, kost og losji i forbindelse med arrangementet. Videre reduseres bruttoinntekter med agentprovisjon betalt av artisten.

       Det skal ikke svares skatt av godtgjørelse til utenlandsk artist for deltakelse i film-, fjernsyns- eller lydopptak der den som dekker godtgjørelsen ikke har skattemessig eller ervervsmessig tilknytning til Norge.

§ 4. Skattesatsen

       Stortinget fastsetter skattesatsen for det enkelte inntektsår.

§ 5. Skattefritak ved visse typer arrangementer

       Det skal ikke svares skatt av godtgjørelse til utenlandske artister for forestillinger som er ledd i en offentlig støttet kulturutveksling med annen stat.

       Med offentlig støttet kulturutveksling med annen stat menes kulturell virksomhet som har tilknytning til slik stat og som hovedsakelig er finansiert med statlige, fylkeskommunale eller kommunale midler eller med midler fra myndigheter i en annen stat.

§ 6. Meldeplikt

       Den som skal engasjere utenlandsk artist eller arrangere forestilling eller fremvisning m.v. hvor utenlandsk artist deltar, plikter å gi melding om arrangementet til Sentralskattekontoret for utenlandssaker. Det samme gjelder for den som stiller plass til rådighet til utenlandske arrangører eller utenlandske artister som selv arrangerer forestilling. Artist som ingen har meldeplikt for etter første eller annet punktum, skal selv gi melding.

       Meldingen skal inneholde opplysninger om blant annet

- navn, fødselsnummer eventuelt organisasjonsnummer, og adresse på den som har meldeplikt etter første ledd,
- navn, fødselsnummer, nasjonalitet, hjemstedsadresse og oppholdssted her i landet på artisten(e), samt
- navn, fødselsnummer, nasjonalitet, hjemstedsadresse og eventuell adresse i Norge på den som er trekkpliktig etter § 7.

       Videre skal det gis opplysninger om kontraktsvilkår.

       Det skal sendes melding til Sentralskattekontoret for utenlandssaker selv om det ikke skal svares skatt etter § 5.

       På bakgrunn av blant annet de opplysninger den meldepliktige gir, utsteder Sentralskattekontoret for utenlandssaker oppgjørsblankett til bruk ved skattetrekket.

§ 7. Skattetrekk

       Den som utbetaler bruttoinntekt som nevnt i § 1 skal av eget tiltak sørge for at skattetrekk foretas og innbetales.

       I de tilfeller det ikke er noen norsk arrangør som står for arrangementet, er den som stiller plass til rådighet for utenlandsk arrangør eller utenlandsk artist ansvarlig for at skatt blir trukket og innbetalt. Dette gjelder likevel bare dersom den som stiller plass til rådighet har hatt tilgang til inntektene fra arrangementet gjennom billettsalg eller på annen måte.

       Trekkreglene gjelder tilsvarende for artisten selv dersom det ikke foreligger noen trekkpliktig etter første eller annet ledd. Dersom den trekkpliktige etter første eller annet ledd ikke har foretatt korrekt trekk, er artisten selv ansvarlig for det manglende beløp.

       Når naturalytelser inngår i skattegrunnlaget og kontantytelsen ikke dekker samlet trekk, skal differansen innbetales av den skattepliktige til den trekkpliktige.

       Den som forsømmer plikten til å sørge for skattetrekk, er ansvarlig for innbetaling av det beløp som skulle ha vært trukket med tillegg av eventuelle renter og omkostninger.

§ 8. Saksbehandling og kontroll

       Sentralskattekontoret for utenlandssaker med ligningsnemnder er skattemyndighet etter denne lov.

       Sentralskattekontoret foretar kontroll m.v. av fastsatt skattetrekk og beregner eventuell pensjonsgivende inntekt.

       Artisten og den som foretar trekket er pliktig til å gi de opplysninger som er nødvendige for at skattemyndighetene skal kunne kontrollere at skatten er riktig beregnet og innbetalt.

       Sentralskattekontoret kan fastsette skatten ved skjønn når fristen for innsendelse av skattetrekk er oversittet. Sentralskattekontoret kan også fastsette et høyere eller lavere skattebeløp når det er grunn til å anta at det innbetalte skattetrekket er uriktig.

       Før skjønnsfastsetting eller endring etter foregående ledd skjer, skal den som er ansvarlig for skattetrekk etter § 7 gis en passende frist for uttalelse. Sentralskattekontoret fastsetter deretter skatten og sender melding til den trekkpliktige om vedtaket.

       Artister og personer som er ansvarlige for at skatt blir trukket og innbetalt etter § 7 første til tredje ledd, kan klage over fastsettelsen av skatt, jf. ligningsloven § 2-4. Klagen skal være skriftlig og må leveres senest seks uker etter at Sentralskattekontoret har sendt melding som i foregående ledd.

       Innkrevingsmyndigheten skal ved henvendelse fra den skattepliktige sende attest om innbetalt skatt, etter at skatten er endelig fastsatt og innbetalt.

§ 9. Betaling og innkreving av skatt

       Innkrevingsmyndighet etter denne lov er det organ som departementet bestemmer.

       Den trekkpliktige skal innbetale skattetrekket til innkrevingsmyndigheten innen 7 dager etter at trekket er foretatt.

       Fastsetter Sentralskattekontoret skatten etter skjønn, skal kontoret fastsette en frist for å innbetale skatten.

§ 10. Tvangsinndrivelse av skatt m.v.

       Skatten og eventuelle renter er tvangsgrunnlag for utlegg hos enhver som er ansvarlig for den og har samme fortrinnsrett ved insolvensbehandling av boer som formues- og inntektsskatt til staten etter skatteloven av 18. august 1911 nr. 8.

§ 11. Forskriftshjemmel

       Departementet kan i forskrift fastsette nærmere bestemmelser om skattlegging etter denne lov, herunder om fastsettelse av utgifter til transport, kost og losji, oppgave- og opplysningsplikt, bruk av billetter, skattetrekk og innkreving, fastsettelse av skjemaer samt bestemmelser om regnskapsføring.

§ 12. Forholdet til forvaltningsloven og annen skattelovgivning

       Forvaltningsloven med unntak av kapittel VII om forskrifter, gjelder ikke ved behandling av saker etter denne lov.

       Den øvrige skattelovgivning, herunder ligningsloven og skattebetalingsloven, kommer til anvendelse så langt annet ikke følger av denne lov med forskrifter. Trekkplikt, oppgaveplikt og opplysningsplikt etter denne lov, og forsømmelse av slik plikt, har samme virkning som tilsvarende plikt og forsømmelse etter de nevnte lover.

II.

       Loven trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1998. Samtidig oppheves lov av 5. april 1963 nr. 10 om avgift på honorarer til utenlandske kunstnere m.v.

       Artister engasjert av arrangør som er fritatt fra honoraravgiftsordningen etter lov av 5. april 1963 nr. 10 om avgift på honorarer til utenlandske kunstnere m.v., fritas for skatt på honorarer de mottar for opptredener i 1998, dersom de ved skriftlig kontrakt kan dokumentere at avtalen mellom arrangøren og artisten ble inngått før 27. september 1996.

B.

vedtak til lov
om endringer i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt på formue og inntekt (skatteloven).

I.

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt på formue og inntekt (skatteloven) blir det gjort følgende endringer:

§ 15 første ledd bokstav d femte punktum oppheves.

§ 15 nytt tredje ledd skal lyde:

       Unntatt fra skatteplikten er utenlandske artister for så vidt gjelder inntekt som skattlegges etter lov om skatt på honorar til utenlandske artister m.v.

II.

       Endringene under I trer i kraft med virkning fra og med 1998.

Oslo, i finanskomiteen, den 28. november 1996.

Bjørnar Olsen, Erna Solberg, Per-Kristian Foss,
leder. ordfører. sekretær.