Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

§ 4 nytt tredje ledd skal lyde:

       Parkering av bobiler, campingvogner o.l. i overnattingsøyemed er likevel ikke tillatt i utmark. Kommunene kan ved forskrift gjøre helt eller delvis unntak fra forbudet for visse områder.

Forslag fra Senterpartiet, Høyre og medlemmet Hillgaar:

Forslag 2

§ 1 nytt annet ledd skal lyde:

       Slik allemannsrett er en individuell rett og gir ikke rett til kommersiell organisering av ferdsel uten grunneiers tillatelse.

Forslag fra Senterpartiet og medlemmet Hillgaar:

Forslag 3

§ 3 tredje ledd skal lyde:

       Fylkeskommunen kan for det enkelte fylke eller deler av det bestemme at det tidsrom da det etter første ledd skal være ubetinget forbudt å ferdes i innmark, settes kortere eller lengre enn fra 30. april til 14. oktober.

Forslag fra Høyre og medlemmet Hillgaar:

Forslag 4

§ 18 annet ledd første punktum skal lyde:

       Blir ikke saken ordnet i minnelighet kan eieren kreve den avgjort ved skjønn etter reglene i skjønnsprosessloven kap. 2 likevel slik at kommunen skal erstatte eierens skjønnskostnader.

Forslag 5

§ 35 første ledd skal lyde:

       Departementet kan gi lag som har til formål å fremme friluftsliv

a) alminnelig eller begrenset rett til å varde og merke opp ruter i utmark, og
b) løyve til på bestemte steder å bygge klopper eller bruer og til å sette i verk andre tiltak for å lette ferdselen i utmark.

Forslag 6

§ 35 annet ledd annet punktum skal lyde:

       Volder utøvelsen skade, kan eieren (eller brukeren) kreve avgjort ved skjønn etter skjønnsprosessloven kap. 2 om erstatning kan kreves og i tilfelle med hvilket beløp, likevel slik at kommunen skal ertstatte eierens skjønnskostnader.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 7

§ 1a første ledd første punktum skal lyde:

       Som innmark eller like med innmark reknes i denne lov gårdsplass, hustomt, dyrket mark, engslått og kulturbeite, samt liknende område hvor allmennhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 8

Nåværende § 22 blir ny § 25.

Nåværende § 23 blir ny § 26.

Forslag 9

§ 34 skal lyde:

       (Friluftsmark)

       Kongen kan gjøre vedtak om at områder av særlig verdi for allmennhetens friluftsliv blir lagt ut til friluftsmark.

       Kongen gir nærmere regler om allmennhetens rett i område som staten har lagt ut som friluftsmark eller på annen måte båndlagt til fordel for friluftslivet, herunder om innskrenkninger i eiers eller brukers råderett over området og tilrettelegging av området for friluftsliv.

       For saksbehandlingen av vedtak etter denne paragraf og erstatning gjelder reglene i lov av 19. juni 1970 nr. 63 om naturvern §§ 18, 19, 20b og 20c.