Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre, Tore A. Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, og fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, finner at de forslåtte endringene vedrørende mer utfyllende bestemmelser (§ 89 og § 98a) er i tråd med de ønsker som Stortinget fremmet i sitt vedtak 6. april 1995 i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 39 (1993-1994) , jf. Innst.O.nr.37 (1994-1995). Komiteen tar til etterretning forslagene om å rette opp visse mindre feil og foreta andre mindre endringer.

       Komiteen har på et par punkter vedrørende § 89 og § 98a vurdert å gjøre noen mindre forandringer i forhold til proposisjonen. Det vises i denne forbindelse til komiteens brev til Kommunal- og arbeidsdepartementet, v/statsråden, datert 23. april 1996, og svarbrevet av 30. april 1996 som er vedlagt innstillingen.

       Med hensyn til § 89 vedrørende pålegg om utbedring av bestående byggverk, finner komiteen fremdeles at uttrykket « bestemte typer byggverk » i bestemmelsens tredje punktum fortsatt kan virke noe ubestemt. Komiteen vil likevel på bakgrunn av departementets brev av 30. april 1996, med de eksemplifiseringer som der fremgår, slutte seg til Regjeringens forslag til lovtekst.

       Når det gjelder kriterier for sentral godkjenning av utøvere med ansvarsrett etter plan- og bygningsloven, § 98a, vil komiteen vise til at komiteen i brevet av 23. april 1996 til departementet har bedt departementet vurdere en omformulering av forslaget til lovtekst for å unngå mulige misforståelser. I sitt svar til komiteen foreslår departementet to alternativer til ny lovtekst. Komiteen vil forslå at departementets alternativ 2 tas inn i § 98a i stedet for den formuleringen som er benyttet i proposisjonen. Komiteen foreslår således at:

« § 98a fjerde ledd andre punktum skal lyde:

       Godkjenningskravene skal gjelde foretakenes evne til å tilfredsstille denne lovs krav, og kan gjelde krav til foretakenes organisasjon, system for oppfyllelse av kravene, og kompetanse hos foretakets faglige ledelse, basert på utdanning og praksis. »

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, er enig med Regjeringen i at faglige krav ikke bare skal omfatte tradisjonelle krav hos foretakets faglige ledelse (utdanning, praksis og organisering), men at visse systemkrav vil avgjøre hva for godkjenning som skal gis, jf. omtalen av og bakgrunnen for endring av § 98a.

       Flertallet vil peke på at dette må sikre tiltak for å garantere kvalitativt riktig gjennomføring, samtidig som systemkravet inneholder mal for hvordan oppfyllelsen skal kontrolleres.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti er også enig med Regjeringen i at godkjenningen blir inndelt i klasser etter kompetanse, slik at intensjonene i den tidligere entreprenørgodkjenningen kan videreføres. Dette er viktig for å sikre at det blir mulighet for å stille ekstra krav knyttet til kvalitetskontroll, helse, miljø og sikkerhet i større byggeprosjekt. Internkontrollsystemet er her et virkemiddel som kan aktiveres gjennom at det i godkjenningskriteriene blir stilt krav om dokumentasjon, bl.a. ved at Arbeidstilsynet attesterer godkjenningen. Dette medlem fremmer forslag om dette.

       Dette medlem vil vise til det som er sagt ovenfor om behovet for øket vektlegging av kvalitetskontroll. I den forbindelse vil man bl.a. vise til hendelsen på Nytt rikshospital hvor en stålbjelke løsnet og betongdekker på ca 200 km2 og til sammen 80 tonn falt ned. Til alt hell skjedde episoden utenfor arbeidstid og man unngikk tap av menneskeliv.

       Dette medlem vil derfor be Regjeringen komme tilbake til Stortinget med eventuelle forslag for å sikre kvalitetskontroll, HMS, opplegg og rutiner knyttet til større byggeprosjekter. Dette for å være føre var og sikre mot ulykker, og for å få vurdert om kompliserte konstruksjoner i større byggeprosjekt bør undergis fortløpende kontroll av uhilda fagkontrollinstans.

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

« § 98a nytt fjerde ledd skal lyde:

       Arbeidstilsynet skal attestere godkjenningen, herunder at internkontrollsystem for helse, miljø og sikkerhet er dokumentert å være i samsvar med gjeldende lov og regelverk.

Fjerde ledd blir nytt femte ledd. »

       Komiteen viser til at Landsforeningen for bygg og anlegg i brev av 21. mai 1996 til komiteen har uttrykt bekymring for at innføringen av dokumentert egenkontroll og tredjepartskontroll i plan- og bygningsloven, der hensikten er å dokumentere at myndighetskravene er oppfylt, skal kunne fortolkes slik at det kan føre til momsvridning mellom de to kontrollformene, hvilket kan resultere i en konkurransemessig skjevhet innad i næringen.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til uttalelse fra Finansdepartementet, side 18 punkt 3.2.7 i proposisjonen, jf. brev av 19. februar 1996 fra Finansdepartementet til Kommunal- og arbeidsdepartementet, som komiteen forstår slik at det ikke vil foreligge konkurransevridning mellom uavhengige kontrollører og entreprenører som driver egenkontroll.Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti vil be Regjeringen om å vurdere på nytt de problemstillinger som er tatt opp i det nevnte brevet fra Landsforeningen for bygg og anlegg.