Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

7. Komiteen si tilråding

       Komiteen viser til det som står framanfor og rår Odelstinget til å gjere slikt

vedtak til lov
om endringer i lov av 27. november 1992 nr. 116 om offentlige anskaffelser m.v.

I.

I lov av 27. november 1992 nr. 116 om offentlige anskaffelser m.v. gjøres følgende endringer:

Ny § 1 skal lyde:

       § 1.  Hvilke internasjonale avtaler loven gjelder for

       Denne lov kommer til anvendelse ved gjennomføring av Norges forpliktelser etter EØS-avtalens bestemmelser om offentlige anskaffelser og WTO-avtalen om offentlige innkjøp.

       Kongen kan beslutte at loven skal gis anvendelse ved gjennomføring av andre internasjonale avtaler som Norge er forpliktet etter.

Nåværende § 1 blir ny § 2. Overskriften skal lyde:

       Hvilke anskaffelser og organer loven gjelder for

Nåværende § 2 blir ny § 3. Andre ledd skal lyde:

       Kongen kan ved forskrift gi regler om frivillig kontroll (attestering) av oppdragsgivernes etterlevelse av avtalene nevnt i § 1 slik de er gjennomført i norsk rett. I den forbindelse kan det stilles krav til de som skal utføre slik kontroll.

Nåværende § 3 blir ny § 4. Første og andre ledd skal lyde:

       Søksmål om overtredelse av avtalene nevnt i § 1 slik de er gjennomført i norsk rett, reises for herreds- eller byretten uten forliksmegling. Senest samtidig med at søksmål reises, skal saksøker skriftlig underrette oppdragsgiver om den påståtte overtredelse, og om at søksmål vil bli reist.

       Inntil kontrakt er inngått, kan retten sette til side beslutninger som er truffet under en anskaffelsesprosedyre som er omfattet av forskrift etter § 3 første ledd, når beslutningen er i strid med avtalene nevnt i § 1 slik de er gjennomført i norsk rett. Dette gjelder ikke for beslutninger som er truffet under anskaffelsesprosedyrer innenfor sektorene vannforsyning, energi, transport og telekommunikasjon.

Nåværende § 4 blir ny § 5. Første og andre ledd skal lyde:

       Mot overtredelser av avtalene nevnt i § 1 slik de er gjennomført i norsk rett, kan det ikke besluttes midlertidige forføyninger etter at kontrakt er inngått.

       Ved begjæring om midlertidig forføyning mot overtredelser under anskaffelsesprosedyrer innenfor sektorene vannforsyning, energi, transport og telekommunikasjon, kan det heller ikke før kontrakt er inngått besluttes midlertidige forføyninger som nevnt i tvangsfullbyrdelsesloven § 15-8 første ledd. Dersom det er sannsynlig at avtalene nevnt i § 1 slik de er gjennomført i norsk rett vil bli eller allerede er overtrådt, skal retten i stedet fastsette en mulkt som saksøkte skal betale til statskassen dersom overtredelsen ikke bringes til opphør eller forhindres og kontrakt blir inngått. Mulkten skal være så stor at den er egnet til å hindre at saksøkte begår eller opprettholder overtredelsen. Saksøkte plikter bare å betale mulkten dersom det ved dom blir fastslått at vilkårene for betaling av mulkten er oppfylt. Retten underretter skattefogden som inndriver mulkten.

Nåværende § 5 blir ny § 6 og skal lyde:

§ 6. Erstatning

       Innenfor sektorene vannforsyning, energi, transport og telekommunikasjon kan en saksøker kreve erstatning for kostnader ved å forberede et tilbud eller ved å delta i en anskaffelsesprosedyre når avtalene nevnt i § 1 slik de er gjennomført i norsk rett er overtrådt under anskaffelsesprosedyren. Saksøkeren har likevel bare krav på erstatning dersom han ville hatt en reell mulighet, som er blitt redusert som følge av overtredelsen, til å bli tildelt kontrakten.

Nåværende § 6 blir § 7.

Andre ledd blir oppheva.

II.

       Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Oslo, i næringskomiteen, den 17. januar 1996.

Svein Ludvigsen, Reidar Johansen, William Engseth,
leiar. ordførar. sekretær.