Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Samandrag

       Skattelovens § 16 første ledd lyder:

       Ektefeller lignes under ett for begges samlede formue og inntekt uansett om noen av dem har særeiemidler og derav flytende inntekt.

       I reindriftsnæringen kommer vanligvis begge ektefellene inn i ekteskapet med egne rein, det vil si egen formue. Etter inngått ekteskap lignes konas reinsdyr (formue) under ett med mannens reinsdyr (formue), selv om kona i mange tilfeller har flere rein (større formue) enn mannen. Dette oppfattes av kvinnene som urettferdig og kvinnediskriminerende.

       Ovenfornevnte forhold kan også gjelde i annen næringsvirksomhet eller for lønnsmottakere, der kona har med seg særeiendeler inn i ekteskapet.

       En endring av skatteloven § 16 første ledd, til at ektefeller lignes hver for seg for formue og inntekt når noen av dem har særeiemidler og derav flytende inntekt, vil bety at kvinners status i reindriften heves og vil også bety en generell anerkjennelse av kvinners rettigheter. Det bør fortsatt kunne settes fram krav om at ektefellers formue og inntekt kan lignes under ett hvis dette er ønskelig. For reindriftskvinnene betyr dagens lov at samfunnet ikke anerkjenner en gammel samisk tradisjon, hvor kvinner og menn er likestilt med hensyn til egne reinmerker og egne rein som formue. Ved inngåelse av ekteskap fører dette til « tap » av personlig formue.

       Skattelovens § 16 sjette ledd lyder:

       Formue tilhørende ektefeller som lignes særskilt etter fjerde ledd medtas ved ligningen av den av ektefellene som har høyest nettoinntekt. Det samme gjelder formue som ektefellenes barn har, når den skal lignes sammen med foreldres formue etter sjuende eller åttende ledd.

       Det vises til begrunnelsen for endring av § 16 første ledd som også gjelder for endring av § 16 sjette ledd. Det er svært vanlig at kvinner både i reindriften, annen næringsvirksomhet og lønnet arbeid har lavere inntekt enn mannen, og formue vil derfor vanligvis bli lignet på den mannlige ektefelle. En endring av dette leddet vil styrke kvinnens status og økonomiske stilling f.eks. med hensyn til kredittverdighet.

       Reindriftskvinner viser til at de ligningsmessig kommer dårligere ut enn sine barn når disse oppnår alder for egen næringsinntekt.

       Kvinner innenfor primærnæringene kommer meget dårlig ut skattemessig da de vanskelig på samme måte som menn kan dokumentere arbeidsinnsats. Deres arbeid er ofte av en slik karakter at den ikke sidestilles med menns arbeidsinnsats, selv om den er nødvendig for å opprettholde virksomheten. En endring av § 16 sjette ledd vil føre til at formue kan lignes på kvinner uavhengig av dokumentasjon av arbeidsinnsats og inntekt. De som ønsker det bør fortsatt kunne kreve at formue medtas av den som har høyest nettoinntekt.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Vedtak til lov om endring i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt.

I.

I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt gjøres følgende endring:

§ 16 første ledd skal lyde:

       Ektefeller lignes hver for seg for formue og inntekt når noen av dem har særeiemidler og derav flytende inntekt. Ektefeller kan sette fram krav om å lignes under ett.

Skatteloven § 16 sjette ledd skal lyde:

       Formue tilhørende ektefeller som lignes særskilt etter første og fjerde ledd lignes hver for seg. Ektefellene kan sette fram krav om at formue medtas ved ligningen av den av ektefellene som har høyest nettoinntekt. Formue som ektefellenes barn har lignes sammen med den av foreldrene som har høyest nettoinntekt, når den skal lignes sammen med foreldrenes formue etter sjuende og åttende ledd.

II.

       Denne lov trer i kraft straks. »