Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

1. Sammendrag

       Kommunal- og arbeidsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag om at tvisten mellom Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens landslag (SPL) og staten ved Administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen pr. 1. mai 1995 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda. Departementet fremmer samtidig forslag om at det blir forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidskamp for å løse tvisten.

       Departementet viser til at arbeidstvisten mellom SPL og staten ved Administrasjonsdepartementet er oppstått i forbindelse med revisjon av tariffavtalen pr. 1. mai 1995.

       SPL brøt forhandlingene med staten 28. april 1995. Varsel om brudd i forhandlingene innkom til riksmeklingsmannen 3. mai. Meklingen ble innledet 9. mai. Departementet redegjør for meklingen som ble avsluttet 30. mai uten resultat. SPL iverksatte den varslede streiken 31. mai. Den ble trappet opp både 1. juni og 2. juni. Partene ble innkalt til kommunal- og arbeidsministeren 3. juni, som bl.a. meddelte at han ville foreslå for Regjeringen å fremme forslag for Stortinget om at tvisten blir løst ved tvungen lønnsnemnd. Samme dag meddelte arbeidstakerorganisasjonene at de hadde avblåst streiken og at de ville gjenoppta arbeidet så snart det var praktisk mulig.

       Proposisjonen redegjør nærmere for omfanget og virkninger av konflikten. 2. juni var ca 3.800 tjenestemenn med politimyndighet i streik, dvs. ca 45 % av alle ansatte og nærmere 60 % av tjenestemennene med politimyndighet ved samtlige politikamre og lensmannskontorer og særinstitusjonene.

       Departementet viser til politiets sentrale rolle ved katastrofesituasjonen. Streiken førte til en uholdbar beredskapssituasjon i de flomherjede distriktene på Østlandet og i de flomtruede distriktene. Store deler av politiets virksomhet ble lammet. I proposisjonen omtales situasjonen ved Oslo politikammer spesielt.

       Departementet har etter en samlet vurdering kommet til at konflikten mellom SPL og staten må løses uten ytterligere arbeidskamp. I denne sammenheng har departementet lagt avgjørende vekt på at streiken førte til en uholdbar beredsskapssituasjon i flomdistriktene. Dessuten er det tillagt avgjørende vekt at politiberedskapen i landet gjennomgående var kriserammet som følge av streiken. Konflikten virket dessuten fastlåst, og det var grunn til å anta at streiken ville bli langvarig.

       Departementet redegjør i proposisjonen for det rettslige grunnlaget for å begrense streikeretten, herunder politiets spesielle stilling i denne forbindelse.

       Departementet er etter en samlet vurdering av de totale skadevirkninger for liv, helse og personlig sikkerhet, av den oppfatning at et vedtak om bruk av tvungen lønnsnemnd i arbeidskonflikten mellom SPL og staten ved Administrasjonsdepartementet ligger innenfor rammen av de aktuelle konvensjonene. Departementet mener at det uansett ville ha vært uforsvarlig ikke å gripe inn i arbeidskonflikten.