Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Kontrollen med advokatvirksomhet i noen andre europeiske land

       Sverige har en ordning med tvungent medlemskap i Sveriges Advokatsamfund. Samfundet avgjør hvem som skal opptas som medlem og har en egen disiplinærnemnd som kan ekskludere en advokat fra Samfundet. Avgjørelsen kan bringes inn for domstolene. I Danmark er også medlemskap i Advokatsamfundet obligatorisk for alle advokater. Disiplinærsaker avgjøres av en disiplinærnemnd som oppnevnes av Advokatsamfundet. Nemnden har kompetanse til å tilbakekalle en advokatbevilling.

       I England er det etablert et frittstående organ som behandler klager på advokater (solicitors). Klager på organets vedtak kan bringes inn for en komité som består av både advokater og legmenn. Saker hvor det kan være aktuelt å inndra en bevilling henvises til « Solicitors Disiplinary Tribunal » som også består av både advokater og legmenn.

       I Tyskland behandles disiplinærsaker i første instans av den lokale advokatforeningen. Denne kan bringe saken inn for de disiplinære domstoler som er spesialdomstoler for advokatsaker. I Nederland behandles disiplinærsaker i første instans av et utvalg bestående av advokater og dommere.