Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Gjeldende ordninger for kontroll med advokatvirksomhet

       Regler om det offentliges kontroll med advokatvirksomhet finnes i domstollovens kap. 11. Departementet har myndighet til å utstede bevillinger og autorisere advokatfullmektiger. Kompetansen i disse sakene er delegert til fylkesmannen. Departementet behandler videre klager på advokater og fullmektiger. Departementet kan også tilbakekalle en advokatbevilling dersom vilkårene er til stede, eller uttale kritikk i tilfeller der vedkommende har opptrådt kritikkverdig. Vedtak om tilbakekalling kan bringes inn for Høyesteretts kjæremålsutvalg. Departementet er også tillagt myndighet i en rekke andre saker vedrørende advokater og rettshjelpsvirksomhet, jf. proposisjonen side 7.

       Tilsynsrådet for advokatvirksomhet fører tilsyn med advokaters virksomhet. Rådet ledes av et styre på tre medlemmer, hvorav to oppnevnes av Advokatforeningen og ett av Justisdepartementet. Det finansieres gjennom bidrag fra praktiserende advokater. Rådets viktigste oppgave er å føre tilsyn med advokaters sikkerhetsstillelse, regnskapsførsel og behandling av betrodde midler.

       Den norske Advokatforening har fastsatt egne regler om god advokatskikk. Foreningen har opprettet disiplinærorganer som håndhever de etiske reglene og kan avgi uttalelser vedrørende salærberegning. Ca. 90 % av landets advokater er medlemmer av Advokatforeningen. Klager på Advokatforeningens medlemmer behandles i første instans av ett av foreningens 7 regionale disiplinærutvalg. Avgjørelser truffet av de regionale utvalgene kan ankes inn for foreningens Disiplinærnemnd. Medlemmene i utvalgene og nemnden velges blant foreningens medlemmer.