Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       § 1 i lov 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond skal lyde:

Formål

       Statens Bankinvesteringsfond (Investeringsfondet) har til formål å eie og å forvalte, herunder å selge, statens beholdning av aksjer, grunnfondsbevis og lån som kan regnes som ansvarlig kapital i norske banker, på grunnlag av forretningsmessige vurderinger.

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rød Valgallianse:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at det tas inn i vedtektene for Fokus Bank regler om stemmeretts- og eierbegrensning.

Forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og representanten Stephen Bråthen:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide en plan for snarlig salg av de statlige eierandeler i bankene på en måte som bidrar til et bredt nasjonalt eierskap og med gunstig fortrinnsrett for samtlige norske statsborgere.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 4

       Stortinget ber departementet foreta en vurdering av ordningen med en spesialaksje (Golden Share) som gir staten rett til å blokkere vedtektsendringer. Denne vurdering forutsettes framlagt og behandlet i Stortinget før det statlige aksjesalg i Fokus Bank innledes.

Forslag fra Høyre, Venstre og representanten Stephen Bråthen:

Forslag 5

       Lov av 29. november 1991 nr. 78 om Statens Bankinvesteringsfond m.v. oppheves.

Forslag 6

       § 1 i lov om Statens Bankinvesteringsfond skal lyde:

Formål

       Statens Bankinvesteringsfond har til formål å forvalte og selge statens beholdning av aksjer, grunnfondsbevis, og lån som kan regnes som ansvarlig kapital i norske banker, på en måte som bidrar til å gjenopprette og utvide det brede eierskapet i bankene med utgangspunkt i forretningsmessige vurderinger.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 7

       § 1 i lov om Statens Bankinvesteringsfond skal lyde:

Formål

       Statens Bankinvesteringsfond (Investeringsfondet) har til formål å eie og å forvalte, herunder å selge statens beholdning av aksjer, grunnfondsbevis og lån som kan regnes som ansvarlig kapital i norske banker på grunnlag av forretningsmessige og samfunnsmessige vurderinger.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen utrede alternative eier- og organisasjonsmodeller for forretningsbankene, som kan sikre nasjonal styring og en bredere representasjon i de styrende organer i forretningsbankene. Dette bør kunne skje ved oppretting av selveiende forretningsbanker etter mønster av den opphevede lov om selveiende forretningsbanker av 26. mai 1978, og den modellen en har for sparebanker. Det bør utredes hvilke lovendringer som er nødvendige for å kunne gjennomføre dette og hvilke tiltak, herunder skattemessige tiltak, som kan gjennomføres for å sikre tilstrekkelig egenkapital til bankene med en endret eier- og organisasjonsmodell. Før utredningen er forelagt og ferdig behandlet i Stortinget, skal det ikke skje salg av statens aksjer i de tre forretningsbankene.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse:

Forslag 9

       § 1 i lov om Statens Bankinvesteringsfond skal lyde:

Formål

       Statens Bankinvesteringsfond (Investeringsfondet) har til formål å bidra med ansvarlig kapital til norske banker, og eie og forvalte statens beholdning av aksjer, grunnfondsbevis og lån som regnes som ansvarlig kapital i norske banker, på grunnlag av forretningsmessige og samfunnsmessige vurderinger.