Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Komiteens tilråding

       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om endringer i vegtrafikklov av 18. juni 1965 nr. 4.

I.

       I vegtrafikklov av 18. juni 1965 nr. 4 gjøres følgende endringer:

§ 6 sjette ledd skal lyde:

       Fartsgrensene gjelder ikke for konkurranseskjøring som med politiets tillatelse holdes på særskilt bane eller veg som stenges for all annen trafikk.

§ 10 første ledd skal lyde:

       Fører av kjøretøy skal straks stanse for kontroll når det kreves av politiet eller kontrollpersonell fra vegkontoret. Føreren plikter å vise fram dokumenter som det er påbudt å ha med under kjøringen, og straks etterkomme påbud gitt med hjemmel i denne lov.

§ 11 skal lyde:

       Kongen gir regler om adgang til å fravike det som er fastsatt i eller i medhold av § 4, § 5, § 6, § 7, § 8 og § 9 for fører av utrykningskjøretøy, fører av kjøretøy i polititjeneste og fører av vegarbeidsmaskin eller annet kjøretøy som nyttes til arbeid på eller ved veg. Det samme gjelder for fører av kjøretøy i vegkontorets tjeneste og offentlig parkeringskontrolltjeneste.

§ 13 overskriften skal lyde:

       Krav til kjøretøyer og bruk av kjøretøyer.

§ 13 nytt fjerde ledd skal lyde:

       Departementet kan gi nærmere bestemmelser om godkjenning og kontroll av verksteder som skal montere, kontrollere eller reparere sikkerhetsmessige eller miljømessige innretninger i kjøretøyer.

Nåværende fjerde ledd blir nytt femte ledd.

§ 14 første ledd skal lyde:

       Departementet gir nærmere bestemmelser om undersøkelse og godkjenning (herunder typegodkjenning) av kjøretøyer og av deler og utstyr til kjøretøyer.

§ 14 nytt tredje ledd skal lyde:

       Departementet kan bestemme at det for godkjenning som nevnt i første eller annet ledd skal betales gebyr.

§ 18 første ledd skal lyde:

       Departementet kan gi forskrifter om transport av gods som er farlig eller kan volde særlig ulempe (farlig gods). Det kan herunder gis bestemmelser om lasting og lossing, og om kontroll på veg og i bedrift. Departementet kan gi forskrifter om opplæring av kjøretøymannskaper.

§ 19 første ledd skal lyde:

       Eier av kjøretøy eller den som på eierens vegne har rådighet over det, plikter å sørge for at kjøretøyet blir framstilt til kontroll når politiet eller vegkontoret krever det. Han plikter også å gi de opplysninger om kjøretøyet som kreves.

§ 19 tredje ledd skal lyde:

       Vegkontoret har rett til å foreta inspeksjon hos den som driver handel med motorvogn eller med godkjenningspliktig utstyr til motorvogn, for å kontrollere motorvogner, tilhengere og utstyr til motorvogn som forhandleren har til salgs.

§ 24 a første ledd oppheves.

§ 24 a nåværende andre ledd blir første ledd og skal lyde:

       Den som har kjørt motorvogn uten å ha førerkort for vedkommende gruppe av motorvogner, kan ikke få slikt førerkort første gang før det er gått 6 måneder siden den ulovlige kjøringen fant sted. Er han yngre enn den lovlige minstealderen for slikt førerkort, løper sperrefristen til det er gått 6 måneder fra den dagen han oppnår minstealderen. Er det voldt større skade ved kjøringen, skal sperrefristen etter første og andre punktum være ett år. Ulovlig kjøring med moped får samme virkning når det gjelder mopedførerbevis. Tilsvarende gjelder også for den som ulovlig endrer maksimal hastighet eller ytelse for motorvogn i strid med § 13 femte ledd.

Nåværende tredje og fjerde ledd blir andre og tredje ledd.

§ 33 nr. 1 skal lyde:

       Blir den som har førerkort eller mopedførerbevis, ilagt straff eller domfelt for en straffbar handling, kan politimesteren eller den han gir myndighet, treffe vedtak om inndragning av førerkortet eller mopedførerbeviset for nærmere fastsatt tid eller for alltid, dersom hensynet til trafikksikkerheten eller allmenne hensyn ellers krever det. Det samme gjelder dersom innehaveren ikke er edruelig eller hans vandel forøvrig er slik at han ikke anses skikket til å føre motorvogn.

§ 33 nr. 6 skal lyde:

       Når politiet vil ta førerkortet eller mopedførerbeviset fra en motorvognfører eller det er truffet vedtak om inndragning av førerkortet eller mopedførerbeviset, plikter innehaveren straks å levere det til politiet.

§ 34 femte ledd skal lyde:

       Det som er bestemt foran gjelder så langt det passer også for mopedførerbevis utstedt i medhold av § 24 sjette ledd.

§ 36 nr. 1, nr. 2 og nr. 3 skal lyde:

1. Politiet eller vegkontoret kan forby bruken av en motorvogn og tilhenger til motorvogn for så lang tid som nødvendig, dersom
a) kjøretøyet ikke blir omregistrert når det er bestemt i medhold av § 15,
b) når kjøretøyet ikke blir framstilt til kontroll etter § 19 eller pålegg om utbedring av mangel ikke er etterkommet innen fastsatt tid,
c) kjøretøyet ikke er i forsvarlig stand eller kjøretøyets last ikke er forsvarlig sikret,
d) kjøretøyets hjul ikke er sikret tilstrekkelig veggrep ved bruk av pigger, kjettinger eller lignende, når føreforholdet gjør det nødvendig,
e) pålegg gitt i medhold av § 36 a fjerde ledd ikke er etterkommet,
f) regler gitt i medhold av § 18 om transport av farlig gods blir vesentlig overtrådt eller pålegg gitt i medhold av § 18 ikke blir etterkommet,
g) kjøretøyet er endret i strid med § 13 femte ledd.
2. Når hensynet til trafikksikkerheten krever det, kan politimesteren eller den han gir myndighet forby bruken av motorvogn og tilhenger til motorvogn for bestemt tid inntil 1 år, dersom eieren eller noen som stadig bruker kjøretøyet med hans samtykke,
a) har kjørt kjøretøy som er endret i strid med § 13 femte ledd, eller
b) har brukt kjøretøyet til kjøring med vesentlig overlast, eller med farlig gods i medhold av § 18, eller med uforsvarlig plassert last, eller på veg der kjøretøyet ikke må kjøre etter gitte bestemmelser om aksel- og boggilast, lengde, bredde, høyde m.m., eller
c) har brukt kjøretøyet til kjøring ellers i strid med bestemmelser i eller i medhold av denne lov, og han tidligere er ilagt straff eller domfelt for overtredelser av slik bestemmelse eller for overtredelse av straffelovens kap. 22 eller § 351 under bruk av motorvogn eller tilhenger til motorvogn, eller
d) har kjørt med kjøretøyet på uforsvarlig måte.
3. Når bruken av en motorvogn, eller tilhenger til motorvogn blir forbudt etter nr. 1, 2 eller 5, kan politiet, vegkontoret og tollvesenet inndra kjennemerker og vognkort dersom kjøretøyet er registrert. Det samme gjelder i tilfelle som er nevnt i § 5 første ledd i lov av 19. juni 1959 nr. 2 om avgifter vedrørende motorkjøretøyer og båter og dersom trafikktrygd ikke blir holdt i kraft jf. bilansvarsloven § 19.

§ 36 a første ledd skal lyde:

       Kongen kan bestemme at eier av kjøretøy som har vært brukt til vesentlig overtredelse av bestemmelser om tillatt aksellast eller boggilast eller summer av disse, skal til statskassen svare overbelastningsgebyr beregnet i forhold til overbelastningens størrelse etter nærmere regler fastsatt av Kongen. For gjentakstilfelle kan gis regler om forhøyd gebyr.

§ 39 tredje, fjerde, femte og sjette ledd skal lyde:

       Politimesteren eller den vedkommende gir myndighet kan i tilfelle som nevnt i § 33 nr. 2 og 3 nedsette inndragningstiden under den minstetid som er bestemt, så framt inndragning for så lang tid vil virke urimelig hardt og det foreligger særdeles formildende omstendigheter ved det forhold som ga grunnlag for siste inndragningsvedtak. Politimesteren eller den vedkommende gir myndighet kan for øvrig sette inndragningstiden under minstetiden når helt spesielle grunner taler for nedsettelse.

       I tilfelle som nevnt i § 33 nr. 4 kan politimesteren eller den vedkommende gir myndighet fastsette at inndragningen bare skal gjelde for bestemt tid. Inndragningstiden kan dog ikke settes kortere enn 5 år, med mindre vilkårene i tredje ledd er oppfylt.

       Reglene i denne paragraf gjelder tilsvarende for vedtak om sperrefrist etter § 24 a annet ledd.

       Politiets vedtak etter tredje, fjerde og femte ledd i denne paragraf kan påklages til departementet. Vegkontorets og politiets vedtak om bruksnekting etter § 36 nr. 1 og § 36 nr. 2 bokstavene a og b kan påklages til Vegdirektoratet. Politiets bruksnekting etter § 36 nr. 2 bokstavene c og d, § 36 nr. 4 og § 36 nr. 5 kan påklages til departementet.

§ 39 syvende ledd oppheves.

§ 40 oppheves.

II.

       Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Det kan bestemmes at de enkelte bestemmelser i loven skal tre i kraft til ulik tid.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 19. mai 1995.

Magnus Stangeland, Terje Sandkjær, Solveig Torsvik,
leder. ordfører. sekretær.