Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Regjeringen legger i proposisjonen fram betydelige systematiske og substansielle endringer i åndsverkloven 2., 3. og 5. kapittel.

       Det foreslås også redaksjonelle endringer for å gjøre loven mer brukervennlig. Det er lagt vekt på i størst mulig grad å oppnå den samme oppbygning av de nordiske lover på området.

       Et vesentlig formål med lovforslaget er å tilpasse opphavsrettslovgivningen til den nyere teknologiske utvikling og til samfunnsutviklingen for øvrig.

       Det norske opphavsrettsutvalget har arbeidet parallelt med tilsvarende utvalg i de øvrige nordiske land og har avgitt følgende delinnstillinger: NOU-1983-35 endringer i åndsverkloven m.v, NOU 1985:6 arbeidstakers opphavsrett, NOU 1986:18 opphavsrett og edb, NOU 1987:16 fotografiretten, NOU 1987:28 billedkunst m.v., og NOU 1988:22 endringer i åndsverkloven. Opphavsrettsutvalgets forslag har vært behandlet i Ot.prp. nr. 34 (1987-1988) , Ot.prp. nr. 33 (1989-1990) og Ot.prp. nr. 65 (1992-1993) . I denne proposisjonen behandles i hovedsak de gjenstående forslag fra NOU 1983:35 og forslagene i NOU 1985:6 .

       De fleste av høringsinstansene som har uttalt seg om høringsutkastet som helhet har sluttet seg til forslaget om en ny åndsverklov. (I høringsutkastet hadde departementet som målsetting å fremme forslag om en ny åndsverklov.) I sitt videre arbeid med loven kom imidlertid departementet til at man i denne omgang ikke vil fremme forslag om en ny åndsverklov, men foreta en omfattende revisjon av den gjeldende loven. Foruten de forslag som følger av EØS-avtalen, er det i hovedsak kapitlene 2 og 3 som nå blir gjennomgått og foreslått endret. Det at man nå foretar en revisjon betyr at det i denne omgangen ikke foretas en inkorporering av fotografiloven i åndsverkloven. Den midlertidige lov om fotokopiering oppheves når den reviderte åndsverkloven trer i kraft.

       Departementet har påbegynt et arbeid med tanke på å utrede og eventuelt foreslå endringer i åndsverkloven som følge av de spørsmål som mulighetene for elektronisk lagring og overføring i digital form av verk og prestasjoner reiser. Enkelte av disse problemstillingene er drøftet i denne proposisjonen. Departementet har under utarbeidelse en oversikt over aktuelle problemstillinger, og opplyser at det vil bli utarbeidet lovforslag, eventuelt forskrifter, som vil bli sendt på høring på vanlig måte.