Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

       Regjeringen legger i proposisjonen fram forslag til endringer i lov av 22. juni 1928 nr. 27 om landets kornforsyning og om oppheving av lov av 23. februar 1951 nr. 5 om kraftfôrforsyningen. En del av bestemmelsene i kraftfôrforsyningsloven foreslås tatt inn i den endrede kornforsyningsloven.

       Bakgrunnen for forslaget er tilslutningen til GATT/WTO- avtalen og implementeringen av landbruksdelen i avtalen. Stortinget har sluttet seg til at statens enerett til import av korn, mel og kraftfôr oppheves. Kraftfôrforsyningsloven bygger på importmonopolet og foreslås opphevet. Adgangen til å pålegge prisutjevningsbeløp ansees som viktig, og foreslås videreført. Prisutjevningsbeløp er identisk med tidligere kraftfôravgift. Det skal beregnes slik at det ikke virker diskriminerende.

       Formålet med markedsordningen for korn er å sette myndighetene i stand til å følge opp gjeldende landbrukspolitiske retningslinjer når det gjelder distriktspolitikk, inntektspolitikk og oppfølging av internasjonale avtaler. Kornforsyningsloven skal sikre en effektiv omsetning og forsyning av korn, mel og kraftfôr ut fra den til enhver tid gjeldende markedsordning.

       Loven omfatter all førstehåndsomsetning av korn, mel og kraftfôr, og utførsel og innførsel av slike produkter. Det foreslås krav om tillatelse til utførsel eller innførsel. Det er behov for overvåking av innførsel, da varene kan brukes til andre formål enn fôr, og er da ikke underlagt samme tollbeskyttelse. Tillatelse kan ikke ha til formål å begrense innførsel eller utførsel av korn, mel eller kraftfôr. Det blir ikke tillatt å utføre korn som har vært omsatt med offentlig tilskudd, da det ville være i strid med GATT/WTO-avtalens regler om eksportstøtte.