Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Stiftelsesregler

Sammendrag

       I henhold til lov av 24. mai 1961 nr. 1 om sparebanker (sparebankloven) § 2 kan en sparebank stiftes av enten en eller flere kommuner, eller av minst 20 personer som er statsborgere i en EØS-stat og også bosatt i en slik stat. Etter forretningsbankloven § 4 første ledd, skal det blant stifterne være minst 10 personer som er statsborgere i stat som er part i EØS-avtalen og bosatt i slik stat. Kongen kan i begge tilfelle gjøre unntak fra dette kravet om statsborgerskap og bosted. Verdipapirfondloven § 2-4 første ledd fastsetter at forvaltningsforetak for verdipapirfond bare kan stiftes av statsborgere i stat som er part i EØS-avtalen og bosatt i slik stat. Kongen kan gjøre unntak fra dette.

       Etter de alminnelige reglene i aksjeloven kan aksjeselskap stiftes av en eller flere stiftere. Minst halvparten av stifterne skal være bosatt i riket og ha bodd her de siste to årene. Det er unntak for statsborgere i stater som er part i EØS-avtalen som er bosatt i en EØS-stat. Justisdepartementet har i Ot.prp. nr. 36 (1993-1994) foreslått at bosteds- og botidskravet for stiftere i lov av 4. juni 1976 nr. 59 om aksjeselskaper § 2-1 annet ledd bør oppheves, se merknadene til § 2-1 s. 164. På bakgrunn av dette foreslår departementet at de tilsvarende krav til stiftere i sparebankloven § 2 første ledd første og annet punktum, og forretningsbankloven § 4 første ledd annet og tredje punktum, også avvikles. Kravet om at det må være minst 10 personer med på stiftelsen av en forretningsbank, og minst 20 personer med på stiftelsen av en sparebank, foreslås imidlertid opprettholdt. Det samme gjelder særregelen om at en sparebank kan stiftes av en eller flere kommuner. Forvaltningsselskap for verdipapirfond skal organiseres som aksjeselskap, jf. verdipapirfondloven § 2-1 annet ledd. Det er ikke særlige regler om antall stiftere. Kravet om stifteres statsborgerskap og bosted i verdipapirfondloven § 2-4 første ledd foreslås opphevet.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse, slutter seg til Regjeringens forslag om opphevelse av sparebankloven § 2 første ledd annet punktum, forretningsbankloven § 4 første ledd tredje punktum og verdipapirfondloven § 2-4 første ledd.

       Flertallet slutter seg videre til de foreslåtte endringer av sparebankloven § 2 første ledd første punktum og forretningsbankloven § 4 første ledd annet punktum.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til foranstående merknad og går mot de foranstående lovendringer.