Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at spørsmålet om å heve rettsgebyret med kr 10 ble drøftet under behandlingen av Justis- og politidepartementets budsjett for 1995.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, viser til sin merknader i B.innst.S.nr.4 (1994-1995) der det fremgår at disse medlemmer slutter seg til forslaget om å heve rettsgebyret.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sine merknader i B.innst.S.nr.4 (1994-1995) der det fremgår at disse medlemmer fremmer forslag om en reduksjon av gebyrene for tjenester ved Brønnøysundregistrene for bedrifter i størrelsesorden 70 mill. kroner. Disse medlemmer finner det formålstjenlig å få en samlet vurdering av hvordan en slik reduksjon best kan gjennomføres, og fremmer derfor i denne omgang ikke konkrete lovendringsforslag. Disse medlemmer vil be Regjeringen utrede nærmere, og komme tilbake til Stortinget med forslag om reduksjoner for de ulike gebyrtyper slik at man får en størst mulig forenkling og besparelse for næringslivet.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om lovendringer som gir forenklinger i og reduksjoner av gebyrene for tjenester ved Brønnøysundregistrene for bedrifter. »

       Disse medlemmer vil subsidiært stemme imot proposisjonens forslag til endring av § 1.Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti går imot å heve satsen for rettsgebyret og viser i den forbindelse til sine merknader i B.innst.S.nr.4 (1994-1995). Dette medlem vil etter dette stemme imot forslaget til endring av rettsgebyrlovens § 1.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til sin merknad i B.innst.S.nr.4 (1994-1995), der Fremskrittspartiets foreslo å sette grunnsatsen for rettsgebyret til kr 430, samt å oppheve rettsgebyrlovens § 26, slik at betaling for pass ikke lenger defineres som rettsgebyr.

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

       « I lov av 17. desember 1982 om rettsgebyr gjøres følgende endringer:

§ 1 annet ledd skal lyde:

       Gebyret beregnes med utgangspunkt i et grunngebyr kalt rettsgebyr. Dette utgjør kr 430.

§ 26 oppheves. »

       Komiteen har ingen merknader til de øvrige endringsforslag.