Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

3. Tilråding frå komiteen

       Komiteen har elles ikkje merknader og sluttar seg til dei endringsforslag som ligg føre. Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjere slikt

vedtak til lov
om endringer i lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven)

I.

       I lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) gjøres følgende endringer:

Ny § 5 a (særregler for utenlandsboendes erverv av rett til visse eiendommer) skal lyde:

       Konsesjonsfriheten etter § 5 første ledd nr. 1 og nr. 2 gjelder ikke ved utenlandsboendes erverv av eiendomsrett eller bruksrett til eiendom som ikke skal tjene som nødvendig helårsbolig eller som forutsetning for utøvelse av selvstendig næringsvirksomhet eller levering av tjenesteytelser.

       Fysiske personer regnes som utenlandsboende dersom de ikke er fast bosatt i Norge og heller ikke tidligere har vært fast bosatt i Norge i minst fem år. Juridiske personer regnes som utenlandsboende dersom de ikke har hovedkontor, vedtektsfestet forretningskontor, eller annet hjemsted i Norge. Juridiske personer som har hjemsted i Norge, regnes likevel som utenlandsboende dersom personer som ikke er fast bosatt her har bestemmende innflytelse over den juridiske personen.

       Konsesjon for en utenlandsboende er ikke nødvendig der ektefeller erverver en eiendom sammen, og den ene av dem ikke trenger konsesjon.

       Departementet kan gi forskrifter om hvilke opplysninger som må foreligge for at et erverv kan anses konsesjonsfritt etter denne paragraf.

§ 10 nr. 5 og nytt nr. 6 skal lyde:

5. når konsesjonsplikten inntrer bare på grunn av at konsesjonsfriheten i henhold til § 5 tredje ledd første punktum er begrenset eller satt ut av kraft ved særskilt forskrift,
6. når konsesjonsplikten inntrer på grunn av § 5 a.

§ 11 første ledd annet punktum skal lyde:

       Unntakene i § 10 nr. 1 til nr. 6 gjelder også for kommunenes forkjøpsrett.

II.

       Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser.

       Denne lov trer i kraft 1. januar 1995.

       Er det før lovens ikrafttredelse søkt om konsesjon, skal søknad om konsesjon avgjøres på grunnlag av de regler som gjaldt før lovens ikrafttredelse. Det samme skal gjelde for erverv som etter de eldre regler ikke var konsesjonspliktige, såfremt hjemmelsdokument er tinglyst eller eiendommen tiltrådt før lovens ikrafttredelse.

Oslo, i næringskomiteen, den 8. desember 1994.

Svein Ludvigsen, Syver Berge, William Engseth,
leiar. ordførar. sekretær.