Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

       Sosial- og helsedepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endringer i:

- lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd
- lov av 13. desember 1946 nr. 21 om krigspensjonering for militærpersoner
- lov av 13. desember 1946 nr. 22 om krigspensjonering for hjemmestyrkepersonell og sivilpersoner
- lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn
- lov av 29. juni 1951 nr. 34 om tillegg til lover av 13. desember 1946 nr. 21 og nr. 22 om krigspensjonering
- lov av 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere
- lov av 19. juni 1969 nr. 57 om sykehus m.v.
- lov av 29. april 1988 nr. 21 om ferie
- lov av 4. desember 1992 nr. 132 om legemidler m.v.

       Lovendringene som foreslås i kapitlene 2, 3 og 4 har budsjettmessige konsekvenser for 1995. De øvrige endringene er justeringer og forenklinger av mindre betydning. Forslagene gjelder:

       Kap. 2 - Arbeidstakere gis rett til sykepenger også ved barnepassers sykdom. Derved blir det samsvar mellom arbeidsmiljølovens bestemmelser om rett til permisjon ved barns og barnepassers sykdom og folketrygdlovens bestemmelser om sykepenger.

       Kap. 3 - Krigspensjonister (innsats- og overgrepspersoner) med laveste pensjonsgrunnlag, føres opp i en høyere inntektsgruppe slik at laveste grunnlag faller bort. Etter dette vil 3/4 av pensjonistene ha likt grunnlag, mens 1/4 av pensjonistene fortsatt har et noe høyre grunnlag.

       Kap. 4 - Endring av finansieringsordningen for medisinske laboratorier og røntgeninstitutt m.v. Det foreslås at fylkeskommunene skal kunne inngå avtaler med private medisinske laboratorier og røntgeninstitutt om kjøp av laboratorie- og radiologitjenester. Folketrygden vil etter forslaget fortsatt bidra til finansieringen av disse tjenestene, men etter lavere takster enn i dag.

       Kap. 5 - Legemiddelloven endres slik at det gis adgang for grossister til å selge visse grupper legemidler direkte til sykehus. Dette kan være legemidler som sykehusene er storforbrukere av eller legemidler som har forholdsvis kort holdbarhetstid.

       Kap. 6 - Justeringer i lov om pensjonstrygd for sjømenn som vil gi bedre samsvar mellom reglene for beregning av pensjonsavgift og pensjon, og som vil forenkle arbeidet med avgiftsoppgavene for rederiene og Pensjonstrygden for sjømenn.

       Kap. 7 - I lov om pensjonstrygd for fiskere foreslås fritak fra trygdeplikt for fiskere over 46 år som ikke vil kunne oppnå pensjon. Videre foreslås at retten til fiskerpensjon utsettes fra den måned fiskeren fyller 60 år til måneden etter. Dette for å få samsvar med Pensjonstrygden for sjømenn som ofte har samtidige utbetalinger.

       Kap. 8 - Oppretting av lovtekst. Gjelder lovhenvisninger som er blitt feil pga. lovendringer.