Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Forvaltningens behandling av saker etter rettspleielovene m.v.

       Unntaket i § 4 første ledd bokstav b for saker som behandles etter rettspleielovene gjelder generelt, uavhengig av om det er en domstol som avgjør saken. Bakgrunnen for unntaket er at disse lovene selv inneholder utførlige saksbehandlingsregler. I forhold til ordinære forvaltningsorganer kan rekkevidden av unntaksregelen i noen grad være uklar. Det er antatt at unntaket ikke omfatter tilfeller der forvaltningsorganet bare har en mer avledet tilknytning til saken, f.eks. som part eller fornærmet. Konsekvensene er at forvaltningsloven gjelder når forvaltningsorganet tar skritt i slike tilfeller.

       Offentlighetsloven § 1 har en tilsvarende bestemmelse, men gjelder også saker der forvaltningsorganet har en avledet tilknytning til saken. Konsekvensen er at publikum ikke har noe lovfestet krav på innsyn i disse tilfellene. I høringsnotatet ble det antatt at forskjellene mellom de to lovene på dette punkt bør opprettholdes. Høringsinstansene har jevnt over ikke hatt innvendinger til dette, men enkelte mener at det bør skje en samordning mellom forvaltningsloven og offentlighetsloven på dette punkt.

       Departementet mener gjeldende rett er tilfredsstillende, og finner ikke grunnlag for å foreslå realitetsendringer. Departementet går likevel inn for å justere ordlyden i forvaltningsloven § 4 noe, dels for å markere forskjellen til offentlighetsloven § 1 og dels for å klargjøre hvilke saker som er unntatt fra forvaltningsloven.

Komiteens merknader

       Komiteen er enig i den klargjøring av unntak fra forvaltningsloven som er foreslått i § 4 første ledd bokstav b og har for øvrig ingen kommentarer.