Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

4. Forvaltningslovens anvendelse på domstolenes forvaltningsvirksomhet

       Forvaltningsloven § 4 første ledd bokstav a fastsetter at loven ikke gjelder domstolenes virksomhet. § 4 første ledd bokstav b gir dessuten unntak for saker som behandles eller avgjøres i medhold av rettspleielovene. Unntaket i bokstav a omfatter rene forvaltningssaker som f.eks. tinglysing og registrering. I høringsnotatet ble det foreslått å oppheve dette unntaket, slik at forvaltningsloven gis anvendelse på domstolenes forvaltningsmessige virksomhet. Forslaget er i liten grad kommentert av høringsinstansene. Den norske Dommerforening er uenig i endringsforslaget, og anfører bl.a. prinsipielle betraktninger, spesielt dommernes uavhengighet i utførelsen av deres gjerninger.

       Etter departementets oppfatning er det behov for klare saksbehandlingsregler også i tilknytning til domstolenes forvaltningsvirksomhet, og departementet mener at det ikke er grunnlag for avgjørende prinsipielle innvendinger mot forslaget. Enkelte høringsinstanser har pekt på at det kan være grunn til å gjennomgå eksisterende særregulering i lover og forskrifter for å vurdere om forvaltningslovens normalordning vil være tilstrekkelig. Departementet er enig i at det kan være grunn til å se nærmere på slike spørsmål, og vil derfor ikke fremme noe forslag nå, men kommer tilbake til spørsmålet i en senere sammenheng.

Komiteens merknader

       Komiteen viser til at prinsippet om domstolenes uavhengighet er grunnleggende for en rettsstat. Komiteen er enig i at lovendringer som ville rokke ved dette prinsippet må unngås. Når domstolene i tillegg til den dømmende myndighet også er tillagt forvaltningsoppgaver, oppstår på den annen side spørsmål om borgerne ikke skal ha de samme rettigheter i en slik sammenheng som overfor andre forvaltningsmyndigheter.

       Komiteen konstaterer at departementet i proposisjonen ikke fremmer noe forslag som berører domstolenes forvaltningspraksis. Komiteen har imidlertid merket seg at det etter departementets oppfatning er behov for klare saksbehandlingsregler også for denne virksomhet, og at departementet vil komme tilbake til spørsmålet i en senere sammenheng.