Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

18. Utsatt iverksetting av vedtak

       Som hovedregel kan enkeltvedtak iverksettes straks de er truffet. Når vilkårene for omgjøring er tilstede, kan forvaltningen utsette iverksettelsen inntil det er bestemt om omgjøring skal skje. Det er også adgang til å utsette iverksettelsen i forbindelse med klage og søksmål.

       I høringsnotatet foreslo departementet at det åpnes adgang til å utsette iverksettelsen av enkeltvedtak i forbindelse med klager til Sivilombudsmannen. Utsettelsesadgangen skal gjelde enten det er en part eller en annen med rettslig klageinteresse som reiser søksmål eller klager til Sivilombudsmannen. Det ble også foreslått en bestemmelse om at anmodninger om utsatt iverksetting skal avgjøres snarest mulig.

       De fleste høringsinstansene som har uttalt seg om spørsmålet, støtter forslagene. Likestillingsombudet foreslår en tilsvarende bestemmelse for klager til Likestillingsombudet. Enkelte høringsinstanser peker på at forslaget kan åpne mulighet for å trenere saker.

       Departementet opprettholder forslagene i høringsbrevet. Forslaget om adgang til utsatt iverksetting ved klager til Sivilombudsmannen gir ingen plikt til utsatt iverksettelse, og det kan settes vilkår for utsettelsen for å hindre trenering. Departementet følger ikke opp forslaget til Likestillingsombudet om utsatt iverksetting ved klage dit. Det pekes på at de ulike ombudsmannsordninger har en noe ulik funksjon.

Komiteens merknader

       Komiteen er enig i at det bør åpnes adgang til å utsette iverksettelsen av enkeltvedtak i forbindelse med klager til Sivilombudsmannen, og mener at spørsmålet om en slik utsettelse skal være en plikt bør vurderes nærmere.