Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

16. Klageinstansens kompetanse

       Klageinstansen har rett, men ikke plikt, til å prøve alle sider av saken, både saksbehandlingen, rettsanvendelse, faktum og den skjønnsmessige vurdering. Klageinstansen er ikke bundet av de grunner partene anfører, og kan gå inn på forhold som ikke er påberopt. Klageinstansen er heller ikke bundet av den påstand partene har lagt ned. Det er imidlertid visse begrensninger i adgangen til å endre vedtak til skade for en part.

       I høringsnotatet ble det ikke foreslått endringer i reglene om klageinstansens rett og plikt til å gå utenfor de grunner partene hadde påberopt. Det ble imidlertid foreslått en presisering av adgangen til å endre vedtaket til skade for en klager i tilfeller hvor to motparter sender inn hver sin klage. I disse tilfeller bør klageorganet stå fritt til å endre vedtaket, selv om endringen er til skade for en av partene.

       Blant høringsinstansene er det bred enighet om at det ikke bør innføres noen begrensninger i klageinstansens plikt til å overprøve vedtak. Det har ikke kommet innvendinger mot forslaget om å presisere at klageinstansen står fritt til å endre et vedtak dersom det er påklaget av to motparter, og departementet fremmer forslag om dette.

Komiteens merknader

       Komiteen konstaterer at det ikke er kommet innvendinger mot forslaget om å presisere at klageinstansen står fritt til å endre et vedtak dersom det er påklaget av to motparter, og har ingen innvendinger til departementets forslag.