Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Gebyr for kopiering m.v.

       Forvaltningsloven § 20 sikrer parter i forvaltningssaker rett til å kreve kopier av saksdokumenter som de har innsyn i. Forvaltningsorganet kan ta gebyr for slike kopier hvis det er hjemlet i forskrifter, men kopier skal gis vederlagsfritt i rimelig utstrekning. Offentlighetsloven § 8 har en tilsvarende bestemmelse, men gir ikke en ubegrenset rett til kopier slik forvaltningsloven gjør.

       Departementet foreslo i høringsnotatet enkelte språklige endringer i de to bestemmelsene. Hensikten var å få klarere frem lovens utgangspunkt om at kopier skal gis vederlagsfritt, og at gebyr bare kan kreves når dette har hjemmel i forskrift fastsatt av Kongen. Videre ble det foreslått at slike forskrifter bare skal kunne gis når særlige grunner foreligger. Det forutsettes således at forskriftshjemmelen skal benyttes med forsiktighet.

       Det er bred enighet blant høringsinstansene om at de rent språklige endringene som foreslås er ønskelige for å klargjøre bestemmelsenes hovedprinsipper. Flere høringsinstanser peker på at det kan være behov for gebyrordninger på noen områder, og enkelte mener det er behov for forskriftshjemler om dette i forvaltningsloven og i offentlighetsloven. Finansdepartementet går imot forslaget, og mener det er en skjerpelse av adgangen til å ta gebyr.

       Departementet går inn for å klargjøre prinsippet i gjeldende regler om at avskrifter og kopier i utgangspunktet skal gis vederlagsfritt. Det synes imidlertid ikke å være noe stort behov for å la forutsetningen om at gebyradgangen skal benyttes med forsiktighet komme til uttrykk i lovtekstene. Høringsuttalelsene viser at forslaget om at særlige grunner må foreligge, vil kunne misforstås i retning av at endringen begrenser adgangen til å gi forskrifter om gebyr. Departementet har derfor ikke fulgt opp dette i lovutkastet. Departementet finner heller ikke grunnlag for å foreslå andre begrensninger i gebyradgangen. Om det skal innføres gebyr, må fortsatt avgjøres etter en skjønnsmessig vurdering, der hensynet til innsynsretten alltid vil måtte tas i betraktning. Departementet går ikke inn for at det gis regler i forvaltningsloven som hjemler gebyr, og foreslår heller ikke generelle forskrifter om dette.

Komiteens merknader

       Komiteen ser det som positivt at departementet ønsker å klargjøre prinsippet i gjeldende regler om at avskrifter og kopier i utgangspunktet skal gis vederlagsfritt.