Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

10. Varsel om befaring

       Forvaltningsloven inneholder ikke generelle regler om i hvilken utstrekning forvaltningsorganene plikter å gjennomføre befaringer i forbindelse med sin saksbehandling. En slik plikt kan likevel følge av reglene i § 17 som sier at forvaltningsorganet skal påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes.

       I høringsnotatet vurderte departementet om det bør gis regler om befaringer i forvaltningsloven på bakgrunn av et forslag fra Sivilombudsmannen. Departementet sa seg enig i at det kan være behov for slike regler, men mente at en nærmere lovregulering kunne by på problemer, særlig fordi det er vanskelig å avgrense begrepet befaring. Departementet var i tvil om det burde tas inn generelle regler i forvaltningsloven om fremgangsmåten ved befaring, eller om slike regler i stedet burde tas inn i særlovgivningen, og foreslo eventuelt en regel om varslingsplikt overfor partene.

       Blant høringsinstansene er det ingen som går inn for at forvaltningsloven bør ha mer omfattende saksbehandlingsregler for befaringer. Forslaget om å innføre varslingsplikt har imidlertid fått støtte fra en rekke høringsinstanser, men oppfatningen av forslagets rekkevidde varierer. Enkelte høringsinstanser påpeker at en varslingsplikt vil medføre økt arbeidsmengde. Også instanser som støtter forslaget understreker at man ønsker å unngå at regelen blir for vidtfavnende. Regjeringsadvokaten mener eventuelle regler om befaring bør gis i særlovgivningen.

       Departementet bemerker at de fleste høringsinstanser har gått inn for å avgrense begrepet befaring mot ulike former for besiktigelser, men at de legger nokså forskjellig innhold i disse begrepene. En for omfattende varslingsplikt vil ellers kunne medføre at forvaltningsorganene i mindre utstrekning vil foreta undersøkelser utover dokumentene i saken. Departementet er på denne bakgrunn kommet til at forslaget om varslingsplikt ikke bør føres videre gjennom generelle regler i forvaltningsloven, men eventuelt tas inn i særlovgivningen.

Komiteens merknader

       Komiteen er enig med de fleste høringsinstansene i at det bør innføres en ordning med varslingsplikt i forbindelse med befaringer, og er fornøyd med at departementet vil vurdere å ta slike regler inn i særlovgivningen.