Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Proposisjonens hovedinnhold

       I proposisjonen fremmes hovedsakelig forslag til endringer i forvaltningsloven.

       Det foreslås bl.a. en bestemmelse om at forvaltningens saker skal forberedes uten ugrunnet opphold, og en ny regel om at det skal gis foreløpig svar dersom en henvendelse ikke kan behandles i løpet av en måned. Det organ som har truffet et vedtak skal ha plikt til å sørge for rask underretning til partene. Videre foreslås det å utvide en parts rett til å kreve etterfølgende begrunnelse der forvaltningsorganet ikke har gitt begrunnelse samtidig med vedtaket. Rett til muntlig konferanse foreslås også i saker som ikke gjelder enkeltvedtak. De viktigste reglene i gjeldende forskrifter om forvaltningsorganenes veiledningsplikt foreslås tatt inn i loven. Departementet har videre fulgt opp en del forslag med sikte på å klargjøre forvaltningslovens bestemmelser uten at dette tilsikter realitetsendringer.

       Bakgrunnen for lovforslaget er et høringsnotat som ble sendt ut i 1990 med sikte på å foreta en etterkontroll av hvordan viktige sider av loven virker i praksis.