2. Nærmere om forslaget

       Partene (Næringslivets Hovedorganisasjon, Landsorganisasjonen i Norge og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) ble i 1992 enige om å utvide ordningen med avtalefestet pensjon til også å omfatte 64-åringer. Avtalen skulle ha virkning fra 1. oktober 1993, i mellomtiden skulle finansieringsspørsmålet utredes nærmere. Utvidelsen ble bekreftet under lønnsoppgjøret i 1993, men da uten statlig medfinansiering. Det ble imidlertid bevilget et engangsbeløp på 50 mill. kroner til ordningens sikringsfond.

       Regjeringen satte ned et utvalg for å utrede overgangen fra yrkesaktivitet til pensjon for eldre arbeidstakere. Innstillingen fra utvalget (Lund-utvalget) forelå i januar 1994. Det advares her mot en ytterligere reduksjon av avgangsalderen.

       Regjeringen har i brev av 24. mars 1994 til Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening bl.a. gitt uttrykk for at forutsetningen for medfinansiering er at oppgjøret legger til rette for fortsatt lav kostnadsvekst og bedring av konkurranseevnen. Regjeringen gjør det også klart at det i framtiden ikke blir aktuelt å medfinansiere ytterligere nedsettelse av aldersgrensen i AFP dersom partene avtaler dette.