4. Endringer i reglene om masseoppsigelser
4.1 Sammendrag
I kapittel 4 i proposisjonen foreslås endringer i arbeidsmiljølovens § 56 A om masseoppsigelser. Denne bestemmelsen kom inn i loven som følge av tilpasning til EØS-avtalen. Bestemmelsen pålegger arbeidsgiver plikt til drøftinger med arbeidstakernes tillitsvalgte i forbindelse med oppsigelse av minst 10 arbeidstakere innenfor et tidsrom på 30 dager, uten at oppsigelsen kan grunnes i arbeidstakernes forhold.
Endringsforslaget innebærer blant annet en utvidelse av definisjonen av masseoppsigelser ved at det i visse sammenhenger også skal tas hensyn til andre former for opphør av arbeidsforhold enn oppsigelser, når det skal beregnes om en masseoppsigelse foreligger.
Videre fremmes forslag til utvidelser i forhold til hva som skal være gjenstand for drøftinger.
4.2 Komiteens merknader
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Vensreparti, har merket seg at Kommunal- og arbeidsdepartementets endringsforslag innebærer en viss utvidelse av definisjonen av masseoppsigelser, en utvidelse av hvilke opplysninger arbeidstakernes tillitsvalgte skal ha i forbindelse med planlagte masseoppsigelser og en utvidelse av hva arbeidsgiver plikter å drøfte med de tillitsvalgte.
Flertallet slutter seg til Regjeringens forslag.
Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er enig i at det innarbeides regler i det norske lovverket for bedre å styrke arbeidstakernes vern ved oppsigelser. Disse medlemmer har tidligere foreslått en definisjon av masseoppsigelser som vil omfatte flere, og konstaterer at departementets forslag denne gang er nesten det samme. Disse medlemmer vil vise til at de fleste av landets bedrifter er små eller mellomstore, og foreslår derfor følgende endringsforslag til 56 A pkt.1:
« § 56 A pkt.1 skal lyde:
1. Med masseoppsigelser menes oppsigelser som foretas overfor minst 10 % av arbeidsstyrken, dog minst 5 arbeidstakere, innenfor et tidsrom på 30 dager, uten at oppsigelse er begrunnet i den enkelte arbeidstakers forhold. »
Disse medlemmer viser til at siktemålet med denne del av lovverket er at arbeidsgiver og tillitsvalgte skal inngå avtale for å unngå oppsigelser og dersom dette ikke er mulig, søke å redusere antall oppsagte samt lette følgene av oppsigelsene. Disse medlemmer mener derfor at ordet « forhandlinger » er mer dekkende for dette formål enn ordet « drøftinger ». Disse medlemmer vil derfor fremme forslag til endring i § 56 A pkt. 2, 3 og 7:
« § 56 A pkt 2, 3 og 7 skal lyde:
I § 56 A pkt. 2, 3 og 7 byttes ordet « forhandlinger » med ordet « drøftinger ». »