1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Regjeringen legger i proposisjonen frem forslag til endringer i bl.a. bidragsinnkrevingsloven som vil innebære en styrking av arbeidet med å effektivisere innkrevingen av bidrag. Følgende andre lover berøres av endringene: folketrygdloven, forskotteringsloven og barneloven. Proposisjonen inneholder også forslag om opprettelse av inkurier i barneloven og i bidragsinnkrevingsloven.

       Departementet opplyser at noe av årsaken til at forslagene fremmes er at det ved overføring av bidragsarbeidet til trygdeetaten, ble avdekket en bidragsgjeld på ca 2,8 mrd. kroner og en gjeldsvekst på opp mot 1 mill. kroner pr. arbeidsdag. Det er nå utarbeidet en tiltaksplan for avvikling av bidragsgjelden. Det legges opp til et system hvor man sammenligner løpende bidrag med skatteopplysninger. Dette arbeidet har avdekket at løpende bidrag i om lag 75 % av tilfellene avviker fra det bidragspliktiges inntekt og reglene i barneloven skulle tilsi. I flesteparten av tilfellene ligger bidragene lavere enn normalbidragene.

       Ytterligere steg i retning av økt offentlig ansvar for bidragsnivået vil bli vurdert som et ledd i den generelle gjennomgang av bidragsreglene som er satt i gang av Barne- og familiedepartementet.