5. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov
om omdanning av forvaltningsbedrifta Televerket til aksjeselskap.

§ 1. Føremål

       Føremålet med denne lova er å regulere forholdet til aksjelovgivinga, eigarforholdet til aksjane og visse overgangsspørsmål i samband med omdanning av forvaltningsbedrifta Televerket til aksjeselskap.

§ 2. Forholdet til aksjelovgivinga

       Lovgivinga om aksjeselskap gjeld for aksjeselskapet dersom ikkje anna følgjer av lova her.

§ 3. Aksjeeigaren

       Staten skal eige alle aksjar i aksjeselskapet.

§ 4. Overføring av offentlege rettar m.v.

       Offentlege rettar, konsesjonar, løyve m.v. som gjeld for forvaltningsbedrifta Televerket blir frå omdanningstidspunktet overført til aksjeselskapet.

       Omregistrering i grunnbok og andre offentlege register i samband med omdanninga skjer ved namneendring.

§ 5. Overføring av skyldnader

       Overføring til aksjeselskapet av skyldnader knytt til forvaltningsbedrifta Televerket har frigjerande verknad for staten.

       Kravshavarar og andre rettshavarar kan ikkje motsetje seg overføringa eller gjere gjeldande at den utgjer ein bortfallsgrunn for rettsforholdet.

§ 6. Førerett til anna statsstilling og venteløn

       Tenestemannslova § 13 nr. 2 til nr. 6 om førerett til anna statsstilling og venteløn skal framleis gjelde for tidlegare arbeidstakarar i forvaltningsbedrifta Televerket som blir sagt opp av grunn som nemnt i tenestemannslova § 13 nr 1 (a), (b) og (c), og som var omfatta av desse reglane før omdanninga. Føreretten til anna statsstilling og retten til venteløn etter førre punktum opphører på eit nærare fastsett tidspunkt etter omdanninga. Tidspunktet fastsetjast av departementet. Føresegna her avgrensar ikkje arbeidstakars rettar etter arbeidsmiljølova §§ 60 nr. 2 og 67.

§ 7. Iverksetting

       Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.

§ 8. Endring i andre lover

       Frå den tid lova tek til å gjelde, skal desse føresegnene i andre lover endrast slik:

1. Lov av 29. april 1899 om Eneret for Staten til Befordring af Meddelelse ved Hjælp af Telegraflinjer og lignende Anlæg
§ 5 skal lyde:
       Teleoperatør, tjenesteleverandør og installatør plikter å bevare taushet om innholdet av telekommunikasjon og om andres bruk av telekommunikasjon, herunder opplysninger om tekniske innretninger og fremgangsmåter. De plikter å gjennomføre tiltak for å hindre at andre enn de som opplysningene gjelder får anledning til selv å skaffe seg kjennskap til slike opplysninger. Heller ikke kan de nytte opplysningene i egen virksomhet eller i tjeneste eller arbeid for andre, med mindre det dreier seg om statistiske opplysninger om nettverkstrafikk som er fullt ut anonymiserte og som ikke gir informasjon om innretninger eller tekniske løsninger.
       Taushetsplikt etter første ledd gjelder også for alle som utfører arbeid eller tjeneste for teleoperatør, tjenesteleverandør, teleinstallatør eller telemyndigheten. Taushetsplikten gjelder også etter at vedkommende har avsluttet tjenesten eller arbeidet.
       Departementet kan gi forskrifter om taushetsplikt. Annen lovbestemt taushetsplikt gjelder i tillegg til denne paragraf.

§ 6 nr. 2 skal lyde:
       Krenkelse av taushetsplikt etter § 5 straffes som bestemt i straffeloven § 121 selv om krenkelsen er foretatt av noen som ikke utfører tjeneste eller arbeid for statlig eller kommunalt organ.

2. Lov av 13. august 1915 nr. 6 om rettergangsmåten for tvistemål
§ 204 nr. 2 første ledd første punktum skal lyde:
       Retten må ikke ta imot forklaring som vitnet ikke kan gi uten å krenke lovbestemt taushetsplikt han har som følge av tjeneste eller arbeid for stat eller kommune eller teleoperatør, om ikke departementet gir samtykke.

3. Lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker
§ 118 første ledd første punktum skal lyde:
       Retten må ikke ta imot forklaring som vitnet ikke kan gi uten å krenke lovbestemt taushetsplikt han har som følge av tjeneste eller arbeid for stat eller kommune eller teleoperatør, hvis ikke departementet gir samtykke.

§ 211 første ledd skal lyde:
       Brev, telegram eller annen sending som er i postverkets eller teleoperatørs besittelse kan ved rettens kjennelse beslaglegges dersom sendingen etter reglene i §§ 203 og 204 vil kunne beslaglegges hos mottakeren, og mistanken gjelder en handling som etter loven kan medføre straff av fengsel i mer enn 6 måneder.

4. Lov av 4. desember 1992 nr. 127 om kringkasting
§ 6-1 tredje ledd vert oppheva.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 2. juni 1994.

Inge Myrvoll,

Thorhild Widvey, Solveig Torsvik,

fung. leder.

ordfører. sekretær.