Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Om aldersgrense ved kinovisning

       Til Odelstinget.

       Regjeringen legger i proposisjonen frem forslag til endringer i reglene for aldersklassifisering i loven om film og videogram.

       Aldersgrensene foreslås endret til 7, 11, 15 og 18 år, samt en kategori « tillatt for alle ». Det foreslås også at barn/ungdom som er 3 år yngre enn de fastsatte aldersgrensene 7, 11 og 15 år skal kunne se film med disse aldersgrenser sammen med foresatte. Det vil si at barn over 4 år kan se film og videogram som er godkjent for aldersgruppen 7 år og eldre, barn over 8 år kan se film som er godkjent for 11 år og eldre og ungdom over 12 år kan se film og videogram som er godkjent for 15 år og eldre. Vilkåret er at de må være i følge med foresatte eller personer over 18 år som opptrer i de foresattes sted.

       Prinsippet om skadelighet skal fortsatt ligge til grunn for aldersklassifiseringen av film fordi ordningen beskytter barn mot påvirkning de intellektuelt eller emosjonelt ikke er modne for.

       Den nye klassifiseringen « tillatt for alle » vil etter departementets forslag særlig få anvendelse for filmer som er uproblematiske med hensyn til skadelighet.

       Når det gjelder høringsrunden, forholdene i de andre nordiske landene, utdyping av departementets vurderinger, samt om overgangsordninger, vises til proposisjonen.

       Når det gjelder aldersgrense på « trailere » (reklame for kommende filmer) understreker departementet at disse regnes som visning etter film- og videogramloven. Når en trailer m.v. vises, skal denne ikke ha høyere aldersgrense enn filmen den vises i tilknytning til.